Kino CKA Charlama
0

U srijedu projekcija dokumentarca "Kad umreš kao mačka"

Sarajevo-x.com
Galerija Charlama
Galerija Charlama
U srijedu, 26. januara, u Kinu CKA Charlama u sarajevskoj Skenderiji na programu je dokumentarni film Gorana Simića "Kad umreš kao mačka" ("When You Die As A Cat").

Šta se desi kada ljudi mimo svoje volje promijene prirodno okruženje, navike i stil života. Kada rodni grad zamijene novim kontinentom. Kada nova svakodnevnica isključivo podrazumijeva prilagođavanje - film "Kad umreš kao mačka" upravo govori o takvim promjenama. O emigrantskom iskustvu pjesnika, Sarajlije, Gorana Simića, koji je nakon rata u Sarajevu otišao u Kanadu.

Njegov život, tokom četiri godine, pratio je autor filma, takođe Sarajlija, Zoran Maslić. Kroz Simićevu poeziju i prečeste selidbe, kombinujući emigrantsko iskustvo sa kadrovima ratnog Sarajeva, Zoran Maslić napravio je jedan od zasigurno najboljih filmova o emigraciji, koji će u okviru kino programa u CK Charlama biti prikazan u srijedu, 26. januara u 20 sati.

Nastao u produkciji Exile Kings Productions, po riječma autora, jedan je od onih sa bolno niskim budžetom.

Nagrađen je na filmskim festivalima u Bogoti i Lisabonu, te prikazan u zvaničnim selekcijama mnogobrojnih festivala širom svijeta.