Narodno pozorište
0

U srijedu praizvedba simfonije "Simfonica islamica" Ammara Jažića

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
"Simfonica islamica" naziv je simfonije s potpisom mladog kompozitora Ammara Jažića koja će svjetsku praizvedbu zabilježiti u srijedu, 24. novembra, u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Tema simfonije je izrazito duhovnog karaktera i tretira tri najveće monoteističke religije današnjice – judaizam, kršćanstvo i islam. Njena historijska priča prati put islama ka bh. prostorima prije sedam stoljeća izgonom sefarda, sufija, katolika i drugih iz tadašnje Španije.

Koncert će biti izveden pod dirigentskom palicom Julia Marića, uz nastup solista Ademe Pljevljak-Krehić (sopran), Tvrtka Stipića iz Hrvatske (tenor) te Ivice Šarića (bas).

Soliste će pratiti Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije.

Kompozitor Jažić danas je na konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da je simfonija pisana tonalnim jezikom i da je namijenjena svima koji žele da shvate šta je islam na ovim prostorima i kako je dospio na tlo BiH.

"Svih sedam stavova imaju svoje nazive, a težište radnje je na islamu, uz judaizam i kršćanstvo koji su mu prethodili. Mnogi smatraju da je islam na ove prostore došao s Osmanlijama, ali postoje zapisi da je on na ovo područje došao i ranije", kazao je on.

Za maestra Dževada Šabanagića praizvedba ove kompozicije predstavlja kulturni događaj godine. Za mladog kompozitora smatra da posjeduje raskošan talent i sjajne ideje.

"Ammar Jažić je to iskoristio za ovo grandiozno djelo, s filigranskim osjećajem podneblja u kojem živimo i svih zemalja gdje postoji islam. Njegova genetska urođenost za osjećaj tog prostora je pretočena u partituru koju je doveo do savršenstva", naglašava on.

Da je ova godina bila uspješna za Sarajevsku filharmoniju ocjenjuje njena umjetnička direktorica Samra Gulamović, navodeći da su u tom periodu izvedena dva značajna i vrlo kompleksna nova djela. Ona je mišljenja da je mlade kompozitore jako važno pratiti u budućem radu te im davati maksimalnu podršku.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer smatra da ovdje nije čarolija samo u praizvedbi novog djela, već u simbiozi onoga što je Jažić napravio, te tima prestižnih solista, Hora Opere i Simfonijskog orkestra.

"Autentičan je osjećaj islama koji Jažić unosi u ovo djelo. Ono je u isto vrijeme i savremeni muzički stroj. Između muzičkih tijela i pojedinaca se stvara melasa osjećaja vremena u kojem živimo i prigoda koje nas formiraju kao ljude na ovim prostorima", zaključio je Gojer.

Koncert će početi u 20 sati.