Kultura
13

U srijedu počinje Festival američke kulture u Sarajevu

Klix.ba
Ambasada SAD-a najavljuje održavanja Festivala američke kulture, pod motom "Domovina ljudi različitog porijekla" od 18. do 22. aprila u Sarajevu.

Kroz niz kulturnih događaja tokom festival, posjetitelji će imati priliku da upoznaju raznolikost Sjedinjenih Američkih Država i talente umjetnika iz Bosne i Hercegovine (uz goste izvođače iz regiona).

"StepAfrika!", poznata plesna grupa iz Washingtona, izvođači stand-up komedije, bluegrass muzički bend koji njeguje tradiciju muzike iz područja Apalača, učenici iz cijele Bosne i Hercegovine koji se takmiče na prvom takmičenju sricanja riječi na engleskom jeziku, i još mnoga toga biće prezentirano tokom festival.

"Publika će imati priliku da vidi jednu novu sliku Sjedinjenih Država, bilo da se radi o jedinstvenoj tradiciji step-dance plesa koju su započeli univerzitetski studenti afro-američkog porijekla ili o nezaboravnoj country muzici iz predjela Apalača. Također slavimo naš zajednički dom planetu Zemlju, jer ćemo na Dan planete Zemlje prikazati film The Lorax, hollywoodsku adaptaciju klasičnog djela za djecu autora Dr. Seussa", saopćeno je iz Američke ambasade u BiH.

StepAfrika!, osim predstave u Sarajevu tokom Festivala američke kulture, učestvovat će i na Festivalu “Mostarsko proljeće 2012. – Dani Matice hrvatske” u Mostaru i imat će predstavu u Narodnom pozorištu u Banjaluci.

Savjetnik za odnose s javnošču Ambasade SAD-a Thomas Mesa, ataše za kulturu Sunshine Ison, zamjenik atašea za kulturu James Hagengruber, i direktor Bosanskog kutlurnog centra u Sarajevu Mario Pejić učestvovat će na konferenciji za medije tokom koje će predstaviti događaje planirane tokom Festivala američke kulture. Konferencija za medije održat će se u ponedjeljak, 16. aprila 2012 u 11:00 u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu.