Collegium artisticum
0

U srijedu otvaranje izložbe Nesima Tahirovića

FENA
Povodom sutrašnjeg otvaranja velike retrospektivne izložbe Nesima Tahirovića u prostoru Galerije Collegium artisticum upriličena je pres-konferencija.

Na pres-konferenciji obratili su se kustosica Galerije Sanela Nuhanović i pisac Almir Bašović.

Kako je istakla Nuhanović, izložba se sastoji od oko 600 djela, koja datiraju od 1958. godine pa do danas.

Almir Bašović je istakao da Nesim Tahirović nije "trkač" na kratke staze te da je svoje ime i ugled u likovnoj umjetnosti gradio 40 godina.

Kad je riječ o samoj postavci, on je rekao da Tahirović ima najmanje 10 različith opusa, različitih faza koje čine cjelinu kroz prepoznatljivi rukopis ovog umjetnika.

Nesim Tahirović rođen je 23. oktobra 1941. u Tuzli. Slikarstvo je studirao kod profesora Koste Hakmana u Beogradu. Uz slikarstvo bavi se primijenjenom umjetnošću i scenografijom. Tokom četrdesetpetogodišnjeg umjetničkog rada izlagao je na šezdesetak samostalnih i više od stotinu zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i više nagrada za slikarstvo i scenografiju. Radovi mu se nalaze u muzejima, galerijama i brojnim privatnim zbirkama, najčešće u inostranstvu. Živio je i radio u Italiji, Poljskoj i Njemačkoj. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Živi i radi kao slobodni umjetnik u Tuzli.