Internacionalni festival
0

U srijedu otvaranje 11. izdanja Juventafesta

D. J.
Foto: Press
Svečanom ceremonijom u Pozorištu mladih Sarajevo i predstavom "The Fallibility of Man" iz Mađarske, u srijedu, 6. septembra, u 19.30 bit će otvoren 11. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

U organizaciji Udruženja "Medija-Art", Juventafest će od 6. do 10. septembra ugostiti nekoliko stotina srednjoškolaca iz pet zemalja, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji održanoj u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, na kojoj su govorili Jasna Diklić, direktorica Juventafesta, Emina Omerović, selektorica, Adis Omerović, izvršni koordinator festivala, te direktor Ernis Šljivo i glumac Armin Omerović u ime Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

"S radošću mogu da najavim 11. Juventafest. To je jedanaest godina mukotrpnog rada za uspostavljanje vrlo značajnog festivala. Ovaj festival jedinstven je i po tome što svi mladi ljudi koji dolaze, ostaju ovdje svih pet dana. Igraju svoje predstave, gledaju jedni drugima predstave, idu na radionice i svi se zajedno druže. Juventafest je s vremenom postao pokret mladih", istakla je Diklić.

Selektorica ovogodišnjeg Juventafesta kazala je da je bilo teško odabrati šest od četrdeset predstava koje će publika imati priliku gledati.

"Program je raznolik, svaka predstava je drugačija, a opet imaju i mnoštvo poveznica. Riječ je o maštovitim i kreativnim predstavama koje odlikuje energična i snažna kolektivna igra", rekla je Emina Omerović i dodala da ovogodišnje predstave dolaze iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, te da je ulaz na sve predstave besplatan.

Misija i vizija Juventafesta jeste da okupi mlade i da im da priliku da izraze kreativnost i svoja znanja i iskustva.

"Svojom misijom Juventafest se poklapa s misijom i vizijom Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo jedanaesti put s vama", poručio je Ernis Šljivo, direktor CKM-a.

U ime Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo govorio je i Armin Omerović, koji je naglasio značaj njegovanja srednjoškolskog teatra i značaj Juventafesta u svim njegovim segmentima.

"Drago mi je da Juventafest ponovo otvara teatarsku sezonu u CKM-u. Ponosni smo i što će sve radionice Juventafesta biti održane upravo u ovom prostoru", kazao je Armin Omerović.

Tokom Juventafesta za učesnike festivala tradicionalno će biti održane i radionice. Radionicu "Karakterna maska" vodit će glumica Irma Alimanović, radionica "Osnove animacije predmeta" bit će održana pod mentorstvom glumca Stipe Gugića, radionicu plesa vodit će glumac Edis Bilić, radionica muzičkog teatra "We go Together" dodijeljena je mentorici Irmi Mulić, dok će radionicu za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama "Crna kraljica 1,2,3!", voditi dramska pedagoginja Iva Milley.

Od 2019. Juventafest je, u saradnji s Udruženjem "Život s Down sindromom", postao dio pokreta za inkluziju te će mladi s Down sindromom i ove godine učestvovati u radionicama. U okviru 11. Juventafesta bit će održana prezentacija "Dramska pedagogija u školama, ključni faktori za uspješnost inkluzivnog dramskog stvaralaštva".

Žiri 11. Juventafesta čine srbijanska rediteljica Milica Kralj, bh. glumica Gordana Boban i grafički dizajner i profesor Sandro Drinovac.

Festival će biti zatvoren prezentacijama radionica i dodjelom Grand Prixa i Specijalne nagrade žirija u nedjelju, 10. septembra.

Glavni pokrovitelj 11. Juventafesta je Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, sponzori festivala su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Prijatelji ovogodišnjeg Juventafesta su Bosanskohercegovačko- američka akademija nauka i umjetnosti, Dobar znak, a partneri su Pozorište mladih Sarajevo, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Bosanski kulturni centar, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, restoran "Ibes" i Studentski centar Sarajevo.