Narodno pozorište Sarajevo
0

U srijedu operna premijera Verdijeve "Traviate"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon dvadeset i jedne godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će u srijedu, 3. decembra, biti izvedeno jedno od najpopularnijih djela operne umjetnosti na svijetu - Verdijeva "Traviata".

Praizvedba ove opere u tri čina Giuseppea Verdija održana je 6. marta 1953. godine u Veneciji. Sarajevsku će premijeru obilježiti dirigentsko vodstvo Andrije Pavliča te rediteljska palica gosta iz Bugarske Ogniana Draganoffa.

Na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu rečeno je da će zbog duple podjele uloga biti održane dvije premijere "Traviate", te će tako drugu publika moći pogledati 5. decembra.

Umjetnička direktorica Opere NP Sarajevo Amila Bakšić navodi da je Verdi inspiraciju za "Traviatu" našao u djelu "Dama s kamelijama" Aleksandra Dime. Priča je to o milosnici i kurtizani visokog društva Violetti koja prvi put pronalazi pravu ljubav. Ipak je, zbog grubih i nemilosrdnih predrasuda tadašnjeg društva mora napustiti.

"Priča je popraćena prekrasnom muzikom, punom prelijepih arija. Posebno me raduje što većinu uloga uglavnom nose solisti Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, izuzev gostujućeg tenora", kazala je ona.

Direktor NP Sarajevo Gradimir Gojer mišljenja je da će ova operna premijera ne samo utvrditi pozociju Narodnog pozorišta Sarajevo među opernim kućama u regionu već i podići rejting sarajevskog pozorišta uopće.

On je i svesrdno podržao napore Amile Bakšić da gro uloga podijeli mladim opernim snagama iz BiH, tačnije Sarajeva, ocjenjujući da jedino na taj način operna umjetnost u našoj zemlji može ojačati

Aida Čorbadžić-Valka i gošća iz Sofije Radostina Nikolaeva naći će se u ulozi Violette Valery, dok će ostale uloge u predstavi tumačiti Kisun Kim, Armando Puklavec, Denis Isaković, Melisa Hajrulahović, Zana Staniškova, Dario Grbić, Ivan Šarić, Dragan Pavlović i drugi.

Za scenografiju je zaslužna Marijela Margeta-Hašimbegović, dok rad na kostimima potpisuje Vanja Popović.

Izvedbu će popratiti Hor i Balet NP Sarajevo te Sarajevska filharmonija.

Premijeri u 19.30 sati prethodit će otvaranje izložbe "Ostrvo Gomera" akademskog slikara Milorada Ćorovića, koja će biti postavljena u pozorišnom foajeu.

"Traviata" je sarajevsku praizvedbu zabilježila 1952. godine, nakon čega je ponovljena još dva puta, od toga je posljednji 1987. godine.