Collegium Artisticum
0

U srijedu izložba makedonskih umjetnika

FENA
Mladinski kulturni centar iz Makedonije večeras će u Galeriji "Collegium artisticum" postaviti izložbu "Venecija via MKC", gostujući u okviru programa Festivala "Sarajevska zima".

Bit će predstavljeni radovi 12 makedonskih umjetnika, od kojih je pola predstavljeno na Venecijanskom bijenalu, a ostatak urađen namjenski za ovu izložbu. Većina ih je nastala u novom mileniju.

Savjetnica u makedonskom Muzeju savremene umjetnosti Marika Bocvarova istaknula je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da izložba prezentira cjelokupnu sliku situacije u Makedoniji. Velikim dijelom je riječ o umjetnicima koji su iznikli iz anahrone makedonske likovne scene.

Instalaciju sačinjenu od nekoliko elemenata na izložbi će predstaviti i umjetnik Petre Nikolavski, koji će doputovati iz Londona za ovu priliku, a namjera mu je taj rad pokloniti Sarajevu i budućem muzeju savremene umjetnosti.

Svjetska premijera savremenog plesa "Moj dio drugoga" obilježit će sutra na sceni CDA festivalsko učešće belgijskih umjetnika. Koreografkinja Julie Belien kazala je da je komad posvećen ženi i njenom prihvatanju ženskog i muškog dijela sebe.

Jedna od igračica Vanessa Torrekens navodi da predstava govori o relaciji između iskustva žene u Belgiji i tamošnjeg društva koje ju je pritisnilo različitim klišeima.

U Bošnjačkom institutu sutra će se koncertom predstaviti bh. umjetnici Adnan Ahmedić (gitara), Dino Rešidbegović (klavir) te Omer Blentić (klavir). Ahmedić je potcrtao njihovo drugo učešće na "Sarajevskoj zimi", najavljujući repertoar s klasičnim kompozicijama za gitaru, barokne i savremene kompozicije i dvije izvedbe čiji je autor Rešidbegović.

Oni su naglasili da stil koji će dominirati na koncertu ne odskače od tradicije, ali donosi i zanimljive elemente kojima su približena spomenuta dva instrumenta.