Galerija Božidar Jakac
0

U Sloveniji predstavljena izložba "Was ist Kunst BiH/Heroji 1941-1945" umjetničke grupe Irwin

Klix.ba
U galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki (Slovenija) 26. aprila je otvorena izložba "Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945" umjetničke grupe Irwin.

Izložba je nastala u saradnji Historijskog muzeja BiH, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i grupe Irwin. Izložbu je otvorio Želimir Koščević, historičar umjetnosti i likovni kritičar.

Na konferenciji za štampu govorili su članovi grupe Irwin: Dušan Mandič, Roman Uranjek i Andrej Savski, direktor galerije Božidar Jakac Goran Milovanović, direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković i kustosica Historijskog muzeja BiH Svjetlana Hadžirović.

Izložba je u ovom obliku prvi put predstavljena banjalučkoj publici na otvorenju 29. novembra 2018. u Muzeju savremene umjetnosti RS-a, a nakon galerije Božidar Jakac njen put se dalje nastavlja u Rim, Prag, Beograd i Zagreb.

Ovom izložbom se ostvaruje želja Historijskog muzeja BiH da se promovišu umjetnička djela iz muzejske kolekcije i završna izložba će biti upriličena u Historijskom muzeju BiH. U toku ljeta u Historijskom muzeju BiH u glavnom izložbenom prostoru će biti predstavljeni svi radovi iz Zbirke umjetničkih djela.