Kultura
7

U sklopu MESS-a i bh. premijera predstave "1914/2014 - Bojno polje sjećanja"

Klix.ba
Bosanskohercegovačka premijera predstave "1914/2014 – Bojno polje sjećanja" u režiji Hans-Werner Kroesingera održati će se u subotu, 11. oktobra u 20h na sceni Sarajevskog ratnog teatra u sklopu programa Internacionalnog Festivala MESS.

Kakva su sjećanja na Prvi svjetski rat? Sto godina nakon izbijanja ovog sukoba Hans-Werner Kroisneger i Regine Dura pripremili su, na inicijativu Goethe-Instituta, pozorištni projekat "1914/2014 – Bojno polje sjećanja", koji sagledava Prvi svjetski rat iz različitih perspektiva. U predstavi igraju umjetnici iz različitih zemalja, uključujući i Benjamina Bajramovića, glumca Sarajevskog ratnog teatra.

"Šta je to što ostaje upamćeno, i gdje i kako? Kakve se slike neprijatelja konstruišu, a sa kakvim se likovima identifikuje? Koje su uloge odigrali u nedavnom ratu u bivšoj Jugoslaviji? Da li je atentat na prijestolonasljednika Austro-Ugarske Franz Ferdinanda bio teroristički ili revolucionaran čin? I da li je napadač Gavrilo Princip ekstremista ili heroj? Koji je istinski cilj saveza između Njemačke i Osmanskog carstva? Na osnovu svojih iskustava nastalih u prezentacijama radionica režiser, režiserka i izvođači postavljaju i druga pitanja: na koji način kontekst mijenja značenje dokumenta? Šta nam različite verzije historije govore o sadašnjosti? Koja je svrha ovih različitih priča?", stoji u najavi ove predstave.

Pozorišni projekat "Bojno polje sjećanja" pokrenuli su Goethe-Instituti u Jugoistočnoj Evropi u saradnji s pozorištem "Hebel am ufer" iz Berlina, Sarajevskim ratnim teatrom i Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Predstava je premijerno izvedena u Berlinu, 11. juna 2014., nakon čega su uslijedila reprizna igranja. Prezentacija projekta pred sarajevskom publikom održana je 2. maja u SARTR-u.

"Bojno polje sjećanja" je jedna od četiri ovogodišnje koprodukcije Sarajevskog ratnog teatra koje su se našle u festivalskom programu. Pored predstave "Bojno polje sjećanja" SARTR će na ovogodišnjem Festivalu MESS predstaviti i predstave "Bolero", u koprodukciji sa Nottingham Playhouse i ODA teatrom iz Prištine; "Plumb Bo-Bo, Zu" sa Aparat teatrom iz Sarajeva, a sinoć je odigrana "Skupština", nastala u koprodukciji sa Narodnim pozorištem i Kamernim teatrom 55.