"The Lost Symbol"
0

U septembru stiže novi roman Dan Browna

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Književni svijet najesen će biti bogatiji za još jedno djelo američkog autora Dan Browna.

Pisac koji je uzdrmao mnoge krugove jednim od najprodavanijih romana nazvanim "Da Vinčijev kod", šest godina nakon pojavljivanja ovog djela pripremio je jedno sasvim novo.

Izdavačka kuća Knopf Doubleday objavila je da će se nova knjiga zvati "The Lost Symbol". Bit će to triler u kojem će kontroverzni pisac obraditi period od 12 sati. U romanu će se pojaviti i simbolist Robert Langdon iz "Da Vinčijevog koda", a njeno pojavljivanje na tržištu planirano je za septembar 2009., saznaje AP.

"Roman je jedno čudno i predivno putovanje", poručio je Brown. "Uklopiti petogodišnje istraživanje u priču od 12 sati izniman je izazov. Život Roberta Langdona uistinu teče mnogo brže nego moj."

Prvo izdanje djela bit će izdato u pet miliona primjeraka. Očekuje se da će se ubrzo potom pojaviti potreba za drugim izdanjima. Širom svijeta prodato je preko 80 miliona primjeraka knjige "Da Vinčijev kod". Ovo djelo inspirisalo je brojne knjige o turizmu, dijetama, zavjeri, parodijama, kao i vjerska istraživanja.

Roman preveden u preko 40 svjetskih jezika doživio je i svoju ekranizaciju. Glavna uloga pripala je holivudskoj zvijezdi Tomu Hanksu, a film je u toku prikazivanja 2006. godine prikupio preko 700 miliona dolara od prodaje ulaznica u kinima. U maju se očekuje premijera i filma "Anđeli i demoni", rađenog prema još jednom velikom hitu američkog pisca.