Kultura
0

U SARTR-u u utorak Večer sjećanja na Srđana Aleksića

Klix.ba
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra publika će 31. januara imati priliku pogledati predstavu "Ay, Carmela" koju SARTR posvećuje sjećanju na Srđana Aleksića i njegov hrabri  čin zaštite čovjeka i njegovog života.

"Ay Carmela" je jedna od najuspješnijih predstava u Bosni i Hercegovini nastala 1999. godine prema dramskom tekstu Josea Sanchisa Sinisterra i u prijevodu Filipa Fruka.

Režiju za predstavu potpisuje Robert Raponja, dramaturg je Dubravka Zrnčič-Kulenović, a u predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela),  Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

"Ay, Carmela" je priča o glumačkom i ljubavnom paru koji je tokom španskog građanskog rata primoran odigrati predstavu kao posljednji vapaj za milost zarobljenika Frankovih vojnika koje fašisti sutradan ujutro planiraju streljati.

Moćna i emotivna priča o suočenju, ne samo umjetnika, nego i individualca sa snagom i beskompromisnošću zla, te počast časti, dostojanstvu i moći umjetnosti da je sačuva u sukobu sa zlom. 

Baš kao što i heroina Carmela koja se, prekidajući predstavu, odluči suprotstaviti zlu fašizma tokom građanskog rata u Španiji, tako i Srđanov hrabri i ljudski čin spašavanja sugrađanina od torture tog istog zla prije 24 godine u BiH, potvrda su da je 'zlo nepopravljivo, jer dobro zbog kojeg neko izgubi glavu drugim ljudima ne znači ništa' (Miljenko Jergović).

A Sarajevskom ratnom teatru ZNAČI hrabrost i ljudskost Srđana Aleksića te u saradnji s edukativnim centrom Enkidu iz Sarajeva i Alternativnim klubom Trebinje, želi Večer sjećanja podijeliti sa svojim gledateljima izvedbom predstave "Ay Carmela" 31. januara 2017. godine od 20h.