Kultura
50

U SARTR-u izložba "Krovovi naselja heroja Sokolje u ratu" Azema Sućeske

Klix.ba
U Sarajevskom ratnom teatru u okviru Modula Memorije 2014 večeras u 19 sati bit će otvorena izložba "Krovovi naselja heroja Sokolje u ratu" autora Azema Sućeske.

Kroz 70 crno-­‐bijelih fotografija autor Azem Sućeska Sućo će sve posjetioce provesti između stambenih kuća koje su nastradale u periodu 1992-­‐1995 u naselju u kojem gotovo da nema kuće koja nije granatirana.

Ova izložba predstavlja suštinu Modula Memorije kao kulturološkog programa, koji otvara mogućnost predstavljanja umjetničkih djela nastalih tokom rata, kako bi kroz taj kreativni način sačuvali sjećanje na ta iskustva.

"Sokolje je jedno od najznačajnijih naselja kad je u pitanju odbrana Sarajeva i spravom ga zovu 'naselje heroja'. Uprkos tome, malo o tome znamo, pa zahvaljujući fotografiji Azema Sućeske ostat će trajno zabilježeno stradanje ovog naselja i posebna nam je čast što se izložba održava upravo u okviru Modula Memorije", istakao je Nihad Kreševljaković, umjetnički rukovodilac ovog programa Festivala MESS i direktor Sarajevskog ratnog teatra.

Izložba će biti postavljena do 17. aprila ove godine, a ulaz je slobodan.

U okviru Modula Memorije 2014 publika će imati priliku vidjeti izložbe fotografija Velije Hasanbegovića "I moja bijela traka" i Milomira Kovačevića Strašnog koji će ovaj put, s razlogom, predstaviti seriju portreta rahmetli Karima Zaimovića, jednog od najznačajnijih pisaca savremene bh. književnosti.

Modul Memorije je ove godine otvorila izložba "Sklonište" Jima Marshalla u Historijskom muzeju BiH.