Kultura
1

U Sarajevu završeno snimanje filma "Moja! Moja! Moja sobica!"

Klix.ba
Posljednjom klapom filma "Moja! Moja! Moja sobica!", rediteljice Barbare Vekarić iz Hrvatske, završeno je snimanje kratkih filmova ovogodišnjeg projekta Sarajevo grad filma.

Uloge u filmu "Moja! Moja! Moja sobica!“ ostvarili su Ismir Gagula, Ena Kurtalić, Larisa Gagula, Gordana Boban, Izudin Bajrović i Ravijojla Jovančić Lešić. rediteljica;Redateljica;Roditeljica">Rediteljica i dvoje glavnih glumaca bili su učesnici 6. Sarajevo Talent Campusa.

Ranije tokom ovog mjeseca snimljeni su filmovi "Jutarnje molitve" rediteljica Konstantine Kotzamani (Grčka) i Katarine Stanković (Srbija) i "Godišnji na moru" rumunske rediteljice Cristine Grosan.

Kao i svake godine, članovi odabranih timova internacionalnog su sastava i sastavljeni su od autora i glumaca iz najmanje dvije različite zemlje regije. Osim toga, uz mlade glumce, učesnike ranijih Talent Campusa, uloge u filmovima ostvaruju i profesionalni glumci. Na ovaj način, Sarajevo Film Festival nastoji potaknuti saradnju i stvaranje nove mreže među mladim talentovanim i kreativnim autorima regije, čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije.

Na svim filmovima će raditi i učesnici ovogodišnje Producentske radionice. Riječ je mladim producentima Dragani Jovanović (Srbija), Dori Nedeczky (Mađarska) i Luki Venturinu (Hrvatska). Producentska radionica Sarajevo grad filma namijenjena je mladim profesionalcima Jugoistočne Evrope, koji su na jednom od prethodnih izdanja Sarajevo Talent Campusa učestvovali kao producenti.

Filmovi snimljeni u okviru projekta Sarajevo grad filma 2013. imat će prvo prikazivanje u okviru 19. Sarajevo Film Festivala.