Sarajevo je uz tebe
938

U Sarajevu završen mural podrške građanima Barcelone poslije terorističkih napada

Piše: Se. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na Trgu Barcelone u sarajevskom naselju Mojmilo danas se završava izrada murala posvećenog pobratimskom gradu Barceloni, a kojim se odaje počast stradalima u nedavnim terorističkim napadima u ovom gradu. Na muralu je naslikan gušter, zaštitni znak grada, uz poruku na španskom jeziku "Barcelona, Sarajevo je uz tebe".

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je za Klix.ba kako je ovo način odavanja pošte svim stradalima u nedavnim terorističkim napadima u Barceloni te da je to najmanje što Sarajevo i njegovi građani mogu učiniti za ovaj pobratimski grad.

"Grad Sarajevo je okupio grupu mladih umjetnika koji na fasadi zgrade Trga Barcelone danas završavaju mural posvećen žrtvama nedavnog terorističkog napada u Barceloni. Razlog tome je što su građani Barcelone sve vrijeme od 1992. do 1995. godine na razne simbolične načine podržavali Sarajevo u njegovim najtežim trenucima. Čak su i za vrijeme olimpijskih igara u Barceloni skrenuli pažnju svjetske javnosti i ukazali na sve ono što se tada dešavalo u Sarajevu. Ovo je prvi gest koji ćemo uraditi prema građanima Barcelone kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvama, ali i cijelom narodu Barcelone", rekao je Skaka.

Juan Maria Tintore, predsjednik Kraljevskog teniskog klubna RCT Barcelona 1899 prisustvovao je obilježavanju početka izrade murala 25. augusta ove godine kada je donio pismo gradonačelnice Barcelone.

Gradonačelnik Sarajeva je naglasio kako u projekt nije uključena samo Gradska uprava koja je organizovala projekt već i svi građani Sarajeva koji će na razne načine u sljedećem periodu odavati poštu stradalim građanima Barcelone.

Tako će pobratimsku vezu ova dva grada održavati i njihovi najmlađi građani. Naime, početkom nove školske godine, učenici osnovnih škola će pisati pisma djeci iz Barcelone koja će Grad Sarajevo predati gradonačelnici Adi Colau.