Premijera "Protekcije"
11

U Sarajevu uskoro predstava koja proziva političare i poziva na rušenje vlasti

L. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Predstava "Protekcija" autora Branislava Nušića bila je prvi pozorišni komad odigran na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), a u okviru stote godišnjice postojanja Kuće na Obali, bit će izvedena ponovo, ovog puta u režiji Kokana Mladenovića.

U četvrtak, 21. oktobra 2021. godine, u sarajevskom Narodnom pozorištu bit će odigrana Nušićeva "Protekcija". Bit će to savremena i drugačija verzija teksta, potpuno adaptirana stilu današnjeg vremena i dinamizirana kako bi bila predstava bila primamljiva svim generacijama današnjice.

Milena Bogovac, koja potpisuje adaptaciju teksta, je zajedno sa Mladenovićem pripremila pozorišni komad čiji je cilj uzdrmati neke od osoba koje se spominju u predstavi.

"Mi smo se zaprepastili podudaranjem afera koje se otkrivaju kroz predstavu sa onima koje se otkrivaju u Bosni i Hercegovini, ali i ostatku Balkana. Svi imamo beskrajno primitivne i grabežljive političke elite koje nemaju pojma o kulturi i vaspitanju. Tu su da kradu i uzmu za sebe. To je ista vrsta ljudi. Te afere koje se nabrajaju u našoj predstavi su jako dobro poznate svima koji ovdje žive. Nema imena, ali svi će znati ko su. Sve nerazjašnjene afere u ovoj zemlji igra naš junak, oštetio je građane za više od milijardu eura", rekao je Mladenović na današnjoj konferenciji za medije.

Dodaje kako su u procesu stvaranja predstave izračunali koliko se škola, bolnica i kilometara autoputa moglo izgraditi, kao i koliko se radničkih plata i boračkih dodataka moglo isplatiti za taj pokradeni novac.

"Mi sami sebi biramo vlasti umjesto da biramo političke servise koji predstavljaju ono što mi mislimo. Oni su tu da služe nama, a ne mi njima. Ja bih najradije da predstava potakne ljude da izađu na ulice i sruše vlast. To se naravno neće dogoditi, ali naše je da pričamo o tome. Vjerujem da će se publika gromko smijati, ali da će nakon toga ostati neki okus gorčine", zaključno je naveo Mladenović.

Direktor NPS Dino Mustafić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da su brojni razlozi za igranje Nušića, između ostalog zato što je jedan od najvećih južnoslovenskih komediografa, zato što je imao značajnu ulogu u razvoju teatra u BiH i Sarajevu, bio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, a tu je i njegova aktuelnost...

Nušićeva "Protekcija" je dva puta postavljana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, 23. oktobra 1921. i 10. aprila 1963. godine.

Kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenske pokrete Amila Terzimehić.

Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić. U predstavi će igrati: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Premijerom "Protekcije" počinje obilježavanje velikog jubileja sto godina rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo. Prva repriza će biti izvedena 22. oktobra 2021. godine, a druga repriza 23. oktobra 2021. godine. Sva izvođenja počinju u 19:30 sati. Više informacija o prodaji karata potražite ovdje.