Umjetnička galerija
4

U Sarajevu upriličena izložba slika Đoke Mazalića, trajnog bh. blaga

Piše: I. Č.
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Izložba slika Đoke Mazalića, jednog od najznačajnijih bh. umjetnika, upriličena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, gdje je istaknut značaj ovih umjetničkih slika kao univerzalne, trajne vrijednosti.

Đoko Mazalić (1888.-1975.) bio je jedan od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika, a njegov svestran rad predstavljao je neprikosnoven autoritet u kulturnom životu Sarajeva, gotovo cijelu treću i četvrtu deceniju 20. vijeka.

Na večerašnjoj izložbi prisustvovala su brojna imena iz bh. javnog života, prevashodno kulturnih, ali i političkih djelatnika, među kojima su potpredsjednik FBiH Milan Dunović, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, reditelj Nedžad Begović, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević i drugi.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović je, obraćajući se prisutnima na izložbi, naglasio da su ovakvi događaji od izuzetnog značaja.

"Ovakvi događaji podsjećaju koliko su kultura i njeni protagonisti vanvremenski, univerzalni. To je trajna vrijednost Bosne i Hercegovine, te da se sa takvom sviješću moramo i odnositi prema tom blagu", podsjetio je Dunović.

Izložbu je organizovao SPDK "Prosvjeta" Sarajevo.