U Sarajevu u četvrtak počinje Zimski salon knjige: Pregršt sniženja i novih izdanja

A
Anadolija
8.12.2015. u 12:11
35
2
U Sarajevu u četvrtak počinje Zimski salon knjige: Pregršt sniženja i novih izdanja
35
U Sarajevu u četvrtak počinje Zimski salon knjige: Pregršt sniženja i novih izdanja
Ovogodišnji 11. Zimski salon knjige, kojeg organizuje Trgovačko-knjižarsko društvo "Šahinpašić" od 10. do 24. decembra u prostorijama galerije Collegium Artisticum u Sarajevu, ponudit će kao i prethodnih godina pregršt novih izdanja i sniženja.
Direktor TDK "Šahinpašić" Ajdin Šahinpašić kazao je da će na ovogodišnjem salonu dominirati izlagači iz BiH, zatim Crne Gore, Srbije i Hrvatske. 

"Imamo oko 60 izlagača koji predstavljaju svoja izdanja na sajmu na 2.000 kvadrata, odnosno 700 kvadrata izložbenog prostora. Ono što je novitet za ovogodišnji salon jeste da će biti i bazar udruženja žena koje promoviše rukotvorine. Imat će jedan mali paviljon gdje će predstaviti svoje proizvode", istakao je Šahinpašić.

Napomenuo je da će na Zimskom salonu knjige biti prezentovan veliki broj noviteta.

"Otprilike, u odnosu na prošlu godinu imamo 50 novih knjiga koje predstavljamo. Imamo novu produkciju za djecu, 50 novih naslova slikovnica, bojanki, vježbanki i svih drugih stvari koje smo pripremili u posljednja četiri mjeseca", kazao je Šahinpašić.

Radno vrijeme Zimskog salona knjige će biti od 10 do 19 sati, a ulaz je tradicionalno besplatan.

"Pozvali smo sve obrazovne institucije, osnovne i srednje škole, kao i fakultete i vrtiće, da nas posjete na Zimskom salonu", kazao je Šahinpašić i dodao:

"Svi izlagači i izdavači iz BiH koji drže do renomea ovdje su prisutni i prezentuju svoj program. Ono na što je publika navikla jeste da cijene budu prilagođene trenutku i ovoj manifestaciji. Siguran sam da će svi koji dođu moći da kupe knjige po najpovoljnijim cijenama i to je ono što je jedan od motiva zašto ljudi dolaze u više navrata na Zimski salon knjige."

Dragan Marković, direktor University pressa i predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Kemal Bakaršić" istakao je da je Zimski saon knjige jako važan projekat.

"Svi koji ovdje izlažu će se potruditi da čitateljstvu omoguće kupnju knjiga po vrlo povoljnim cijenama, sa velikim popustima i ubijeđen sam da ćemo svi mi koji radimo u ovom projektu i izlažemo knjige oživjeti ovaj prostor u Skenderiji", kazao je Marković.

Naglasio je kako će Fondacija drugi put uz pomoć donatora iz SAD-a pomoći bibliotekama koje su pretrpjele štetu u poplavama koje su pogodile BiH prije dvije godine. 

"Obezbjeđujemo za četiri biblioteke, u Doboju, Čeliću, Žepču i Domaljevcu nove knjige bh. izdavača. Dakle, mi ne skupljamo korištene nego kupimo od bh. izdavača po povoljnim uslovima. Te biblioteke će nominalno dobiti knjige u vrijednosti od po 3.500 KM, a ustvari one tržišno vrijede po 7.000 KM. I to će biti jedna od aktivnosti ovog Zimskog salona", pojasnio je Marković dodavši kako im se i ove godine pridružilo Federalno ministarstvo obrazovanja.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: