Kultura
28

U Sarajevu svečano otvoren "Eglen park"

FENA
'Ja mislim, Ja vidim, Ja čujem, Ja govorim', uklesano je na kamenoj kocki-spomeniku autorica Nermine Omerbegović i Aide Pašić koji je u petak svečano otvoren u Malom parku preko puta zgrade Predsjedništva BiH.

Postavljanjem ovog spomenika čija je osnovna namjena nesputano izražavanje misli, Mali park je dobio novo ime-Eglen park.

"Eglen park je sarajevski Hyde park. Ideja je bila da stvorimo prostor javnog govora i komunikacije s drugima ili sa samim sobom. Ovim prostorom jasno poručujemo svima da su ljudi ovdje još uvijek individue i da znaju misliti svojom glavom", izjavila je za Agenciju FENA Nermina Omerbegović.

Gradske vlasti su, kako nam je kazala Omerbegović, dale dozvolu za postavljanje ovog spomenika na sasvim drugoj lokaciji. Posmatrajući koncept i namjenu ovog umjetničkog djela, autorice su svoj rad postavile u Malom parku, odnosno, u blizini Predsjedništva BiH te zgrade Evropske komisije.

"Svaka druga lokacija bi narušila samu ideju i srž ovog projekta. Nadam se da će, nakon što građani prihvate Eglen park, to učiniti i gradske vlasti", objasnila je Omerbegović.

Postavljanjem spomenika autorica Nermine Omerbegović i Aide Pašić te "Spomenika međunarodnoj zajednici" Nebojše Šerića-Šobe (na putu od Historijskog muzeja prema Vilsonovom šetalištu) završen je Projekt "De/konstrukcija spomenika" koji je započet 2004.

U okviru ovog projekta koji je uz pomoć nekoliko ambasada u BiH, Fondacije za kulturu Savezne Republike Njemačke, Fonda otvoreno društvo BiH i prijatelja realizirao Centar za savremenu umjetnost Sarajevo, u novembru prošle godine je ispred Historijskog muzeja postavljen i "Novi spomenik" umjetnika Brace Dimitrijevića.

Svečanom otvaranju "Eglen parka" prisustvovali su predstavnici nekolika ambasada u BiH, javne i kulturne ličnosti te umjetnici Grada Sarajeva.