Grad muzeja
86

U Sarajevu se 2019. otvara muzej posvećen Mersadu Berberu, u planu i muzej Safeta Zeca

Klix.ba
Berberova slika na prošlogodišnjoj izložbi u sarajevskoj Vijećnici (Foto: D. S./Klix.ba)
Berberova slika na prošlogodišnjoj izložbi u sarajevskoj Vijećnici (Foto: D. S./Klix.ba)
Kako je za Klix.ba potvrdio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u glavnom gradu BiH u 2019. godini bit će otvoren muzej posvećen liku i djelu legendarnog slikara Mersada Berbera. U planu je da se u naredne dvije i po godine u Sarajevu otvori i muzej posvećen Safetu Zecu.

Nakon prošlogodišnje retrospektivne izložbe Fondacije "Mersad Berber", na inicijativu porodice ovog slikara i na prijedlog Bakira Izetbegovića, prihvaćena je inicijativa da se u Sarajevu otvori jedan takav muzej.

"Mi kao Gradska uprava smo gradskom vijeću predložili da u Sarajevu napravimo muzej posvećen Mersadu Berber, gdje će biti izložen njegov atelje gdje je stvarao kao i niz njegovih vrhunskih dijela. Na taj način želimo Sarajevu vratiti njegove privatne stvari i ponuditi ih u vidu stalne muzejske postavke, koji će biti posvećen Berberu. Tako ćemo poboljšati i turističku ponudu Sarajeva",kazao je za Klix.ba Abdulah Skaka.

Grad Sarajevo je od Općine Stari Grad iznajmio prostor za muzej. Arhitekta Zlatko Ugljen je uradio projekat muzeja, a trenutno je u toku izrada glavnog izvedbenog projekta.

Općina Stari Grad će participirati u restauraciji muzejskih prostorija.

"Mislim da možemo očekivati da se slijedeće godine otvorimo taj muzej", naglasio je Skaka.

Ugovorom je definisano da Grad Sarajevo Općini Stari Grad plaća zakupninu prostora.

Izložba Mersada Berbera u galeriji Općine Novi Grad (Foto: Klix.ba)
Izložba Mersada Berbera u galeriji Općine Novi Grad (Foto: Klix.ba)

"Fondacija Mersad Berber će imati našu podršku da muzej bude kontinuirano otvoren", poručio je gradonačelnik Sarajeva.

Identičan plan, samo u nekom dugoročnijem periodu postoji i kada je u pitanju otvorenje muzeja posvećenog Safetu Zecu.

"Želja nam je da u naredne dvije i po godine u Sarajevu otvorimo muzej posvećen Safetu Zecu. Cilj nam je da njegova vrhunska djela, od kojih su neka u Veneciji, a neka u glavnom gradu BiH budu smještena u muzeju u Sarajevu. To je sada incijativa koja je daleko otišla i nadamo se da ćemo to u narednom periodu uspjeti ostvariti. Želimo da Sarajevo bude grad muzeja", zaključio je Skaka u razgovoru za Klix.ba.