Kultura
0

U Sarajevu promovirana "Sabrana djela Skendera Kulenovića"

FENA
U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH večeras su, uz prigodan program, promovirana "Sabrana djela Skendera Kulenovića" u 10 knjiga, a u povodu obilježavanja stogodišnjice rođenja ovog velikana bh. književnosti.

Ovaj izdavački projekt zajednički su realizirali "Bosanska riječ" iz Tuzle, "Rabic" Sarajevo, Međunarodni centar za mir Sarajevo i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

U ovo cjelovito izdanje Kulenovićevih sabranih djela, uvršteni su i rukopisi koji su otkriveni poslije piščeve smrti.

Prema riječima jednog od priređivača ove zbirke Šime Ešića, dvije godine se tragalo za dosad neobjavljenom građom, te je za to vrijeme pronađena građa za dvije knjige.

"Ovaj komplet se sastoji od osam knjiga koje su već objavljene i od još dvije knjige sa novim tekstovima. Tako je napravljen komplet na oko 3.500 stranica onoga što je Skenderova čarobna ruka ostavila kao trag u vremenu", ističe Ešić.

Nova građa se sastoji od tekstova uglavnom iz esejistike, tumačenja jezika, zatim su tu brojni zapisi, kao i književno-kritički tekstovi.

"U našim specijalnim zbrikama imamo određena djela Skendera Kulenovića i ponosmi smo što čuvamo dokumentarno nasljeđe koje se odnosi i na ovog bh. književnog velikana", rekao je direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina.

Generalni pokrovitelj ove svečane promocije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je uputio pismo podrške učesnicima ovog projekta, koje je i pročitano na promociji.

Silajdžić je naglasio kako su ovaj i slični projekti od izuzetnog značaja za bh. kulturu i očuvanje kulturne baštine BiH, zbog čega zavrijeđuju pažnju i podršku.

On je ustvrdio da je zbog ovakvih bh. velikana kakav je bio Skender Kulenović, ali i ovakvih projekata "BiH bila, jeste i da će biti".

Na ovom projektu je bila angažirana i Kulenovićeva supruga Vera Crvenčanin Kulenović, koja iz zdravstvenih razloga nije mogla doći na promociju, ali je iz Beograda uputila pismo zahvalnosti sudionicima ovog izdavačkog projekta.

Povodom obilježavanja 100 godina od rođenja Skendera Kulenovića, večeras je postavljena i izložba njegovih djela iz fondova NUB-a BiH.