Historijski muzej BiH
6

U Sarajevu promovirana antologija "Sarajevo, knjiga opsade"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U okviru manifestacije obilježavanja 20. godišnjice opsade Sarajeva, Ambasada Italije u BiH i izdavačka kuća "ADV" danas su u Historijskom muzeju BiH organizirali promociju antologije sarajevskih pisaca i pjesnika koji su pisali pod opsadom pod nazivom ”Sarajevo, knjiga opsade”.

Knjiga je objavljena na italijanskom jeziku, a tekstove koji su uvršteni u antologiju odabrao je i objavio italjanski novinar i pisac Piero Del Giudice.

Autori tekstova su Tvrtko Kulenović, Abdulah Sidran, Izet Sarajelić, Marko Vešović i Dževad Karahasan.

Priređivač zbirke Piero Del Giudice rekao je na promociji da je ovu knjigu napravio za Sarajevo i svoje prijatelje ovdje.

"Često me pitaju jesmo li pobijedili u ovom ratu i odgovaram im da smo s praktičke tačke gledišta izgubili jer je zemlja danas podijeljena i njome vladaju etničke grupe. Ali smo s moralne tačke gledišta, govorim u množini jer sam bio ovdje u ratu, pobijedili jer je Sarajevo započelo borbu ovog milenija koji je okarakterisan sukobima s religijsko-etničkim predznakom, a prava pozadina im je borba za naftu i ekonomski motivi uopće", rekao je Del Giudice.

Univerzitetski profesor i pisac Dževad Karahasan istakao je da je Del Giudice izabrao autore koje smatra karakterističnim i najpouzdanijim svjedocima stanja duha u Sarajevu u toku opsade.

"Piero mi je rekao da je knjiga u Italiji zabilježila veliki uspjeh i nadam se da će biti objavljena i u Sarajevu na našem jeziku. Nije slučajno za promociju izabran Historijski muzej koji je, kao i još mnoge institucije kulture, pred zatvaranjem, jer ako se to dogodi onda je opsada Sarajeva postigla svoje ciljeve", smatra Karahasan.