{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu promovirana antologija "Sarajevo, knjiga opsade"

F
5.4.2012. u 20:51
6
3
U Sarajevu promovirana antologija "Sarajevo, knjiga opsade"
6
U Sarajevu promovirana antologija "Sarajevo, knjiga opsade"
Foto: Arhiv
U okviru manifestacije obilježavanja 20. godišnjice opsade Sarajeva, Ambasada Italije u BiH i izdavačka kuća "ADV" danas su u Historijskom muzeju BiH organizirali promociju antologije sarajevskih pisaca i pjesnika koji su pisali pod opsadom pod nazivom ”Sarajevo, knjiga opsade”.
Knjiga je objavljena na italijanskom jeziku, a tekstove koji su uvršteni u antologiju odabrao je i objavio italjanski novinar i pisac Piero Del Giudice.

Autori tekstova su Tvrtko Kulenović, Abdulah Sidran, Izet Sarajelić, Marko Vešović i Dževad Karahasan.

Priređivač zbirke Piero Del Giudice rekao je na promociji da je ovu knjigu napravio za Sarajevo i svoje prijatelje ovdje.

"Često me pitaju jesmo li pobijedili u ovom ratu i odgovaram im da smo s praktičke tačke gledišta izgubili jer je zemlja danas podijeljena i njome vladaju etničke grupe. Ali smo s moralne tačke gledišta, govorim u množini jer sam bio ovdje u ratu, pobijedili jer je Sarajevo započelo borbu ovog milenija koji je okarakterisan sukobima s religijsko-etničkim predznakom, a prava pozadina im je borba za naftu i ekonomski motivi uopće", rekao je Del Giudice.

Univerzitetski profesor i pisac Dževad Karahasan istakao je da je Del Giudice izabrao autore koje smatra karakterističnim i najpouzdanijim svjedocima stanja duha u Sarajevu u toku opsade.

"Piero mi je rekao da je knjiga u Italiji zabilježila veliki uspjeh i nadam se da će biti objavljena i u Sarajevu na našem jeziku. Nije slučajno za promociju izabran Historijski muzej koji je, kao i još mnoge institucije kulture, pred zatvaranjem, jer ako se to dogodi onda je opsada Sarajeva postigla svoje ciljeve", smatra Karahasan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: