U Sarajevu preminuo akademik i pisac Tvrtko Kulenović

Klix.ba
13.4.2019. u 19:01
251
29
U Sarajevu preminuo akademik i pisac Tvrtko Kulenović
251
U Sarajevu preminuo akademik i pisac Tvrtko Kulenović
U Sarajevu je danas preminuo akademik, pisac i profesor Tvrtko Kulenović, saopćili su iz Bošnjačke zajednice kulture Preporod.
"Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' u Bosni i Hercegovini porodici akademika prof. em. dr. Tvrtka Kulenovića te ukupnoj književnoj i kulturnoj javnosti izražava najdublje saučešće zbog ovog teškog gubitka za cjelinu književnosti i kulture Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju Preporoda.

Akademik prof. em. dr. Tvrtko Kulenović rođen je u Šapcu 9. aprila 1935. godine. Između ostalog, bio je dugogodišnji profesor i profesor emeritus Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prvi predsjednik PEN-centra BiH, direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu, te redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

U književnosti se javio krajem šezdesetih godina 20. stoljeća i objavio više od 20 knjiga putopisa, pripovijetki, radiodrama te romane "Čovjekova porodica" (1991), "Istorija bolesti" (1994) i "Jesenja violina" (2000), uključujući i knjige iz oblasti književne teorije i teatrologije.


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: