Život i naslijeđe Sonje Savić
0

U Sarajevu premijerno prikazan dokumentarac "Sonja"

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U art kinu Kriterion večeras je premijerno prikazan dokumentarni film "Sonja" o neprevaziđenoj legendi ex-jugoslovenskog glumišta Sonji Savić.

Oni istinski poštovaoci lika i djela ikone jednog vremena prisustvovali su premijeri filma koji je u Srbiji izazvao veliku pažnju javnosti. Dokumentarac koji prati život i naslijeđe Sonje Savić djelo je beogradske novinarke Dragane Kanjevac.

Film je sačinjen od kolaža poznatih materijala i intervjua sa ljudima koji su sarađivali sa Sonjom ili bili njeni bliski prijatelji. Ovaj film govori o Sonji, ne samo kao glumici, već i umjetnici i osobi koja se nije predavala.

Film obiluje Sonjinim izjavama i ispovijestima, uz obimnu arhivsku građu, poput Draganinog intervjua sa Sonjom za Art kanal 1993. godine, intervjua Gorana Gocića sa glumicom na Radio Sajmu 2003, kao i audio snimak intervjua Nedeljka Despotovića za Politiku povodom Sonjinog jubileja – tri decenije rada.

Osamdesetih godina 20. stoljeća svojom posebnom pojavom izvršila je desant na jugoslavensku kinematografiju. Postala je urbana ikona jugoslavenske generacije. Iako vrlo popularna 80-ih kao glumica u kultnim filmovima kinematografije bivše Jugoslavije, posljednjih godina se povukla iz javnog života i bila je veća zvijezda u Sloveniji gdje je snimala sa slovenskim rediteljem Janom Cvitkovičem filmove “Hleb i mleko” za koji je on dobio nagradu Zlatni lav za najboljeg debitanta u Veneciji 2001. godine, a zatim i film “Od groba do groba”, koji je postigao veliki uspjeh na međunarodnim festivalima.

U devedesetim godinama bira život izvan institucija, kritički društveni stav i bavi se eksperimentalnim pozorištem i videoumjetnošću. Umrla je u septembru 2008. godine.

Sarajlijama je ostala u sjećanju po svom dolasku u grad čim je mogla – jednim od prvih autobusa koji je nakon rata iz Beograda išao za Sarajevo.

Film "Sonja” će biti na repertoaru art kina Kriterion od 17. do 19. septembra od 20.20 sati.