Večeras u SARTR-u
76

U Sarajevu premijerno izvedena predstava koja ukazuje na problem vršnjačkog nasilja

E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Premijerno izvođenje predstave "Bullying Collection", koja otvoreno i snažno progovara o bullyingu i ukazuje na vršnjačko nasilje kao ozbiljan problem našeg društva, ispratila je na nogama dupke puna sala Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Predstavu "Bullying Collection" koja je sačinjena od 17 scena režirao je Aleš Kurt, a tekst su napisali Nejra Babić i Aleš Kurt koristeći jednočinke Sama Guzmana i Iana McWethyja.

Svaka scena u ovoj predstavi ima svoju priču, a sve su potom uvezane. Ipak, ono što je najvažnije je da je ova predstava dala glas onima koji su ušutkani i obeshrabreni.

Za scenografiju i kostime koji su korišteni u ovoj predstavi upotrijebljena je gaza koja prikriva i štiti rane, ali u isto vrijeme na simboličan način otkriva krv i bol.

Uloge u predstavu ostvarili su Selma Alispahić, Ana Mija Karić, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović. Autorski tim predstave čine i dramaturginja Nejra Babić, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lena Samardžić, koreograf Branko Potočan, autor muzike Nedim Zlatar, fotograf Dženat Dreković i dizajner Đorđe Jovanović.

Reprizna izvođenja ove predstave na repertoaru su 14., 15., 18. i 19. novembra s početkom u 20 sati.