Projekat Ars Aevi
52

U Sarajevu predstavljeno monumentalno djelo Michelangela Pistoletta

Piše: Lejla Kajić
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Michelangelo Pistoletto je večeras ponovo posjetio glavni grad Bosne i Hercegovine, a ovaj put radi završavanja projekta Ars Aevi odnosno predstavljanja svog monumentalnog djela "Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije".

Naime, večeras je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine održana inauguracija stalne postavke umjetničkog djela Pistolettija "Cubo Multiconfessionale e laico".

Historijski muzej Bosne i Hercegovine je prvi u koji je jedna od takvih struktura postavljena. Ovim putem se, kako je rečeno, Historijski muzej stavlja na mapu kulturnog svijeta.

Na inaguraciji se obratio sam Pistoletto kazavši na početku svog govora da je veoma emotivan zbog večerašnje izložbe, te zahvalivši osnivaču Ars Aevija Enveru Hadžiomerspahiću što ga je uključio u sva dešavanja vezana za BiH.

"Današnji dan je za mene jako važan, zato što je ovo mjesto na kojem moji radovi dobijaju potpuno značenje. Ovo je mjesto na kojem se različite religije okupljaju oko kubnog metra vječnosti. Mislim da je religija ona koja utire put priči o čovječanstvu, a ovo je mjesto gdje smo imali mnogo historijskih konflikata. Ovdje bih volio okupiti sve religije te svakoj od njih dati priliku da bude koherentna sama sa sobom, ali da u isto vrijeme ima otvorene oči da i druge religije postoje. Meni je jako važno razmotriti činjenicu da je moguće da se različite religije ujedine i da se vidi da imaju zajedničke dodirne tačke jednakosti prema njima", rekao je Pistoletto.

Na inauguraciji stalne postavke Pistoletta posjetitelji su mogli vidjeti djelo "Cubo Multiconfessionale e laico“ (Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije) koje najavljuje treću fazu projekta Ars Aevi.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Abdulah Skaka, koji im se zahvalio na posjeti.

"Izuzetno mi je drago što je majstor Pistoletto ponovo u Sarajevu, ja sam imao čast upoznati ga prošle godine. Vjerujem da će djela koja je on poklonio gradu Sarajevu svoje trajno mjesto naći u muzeju Ars Aevi – muzeju savremene umjetnosti. Grad Sarajevo je pokrenuo ozbiljne procese u gradnji tog muzeja, te je taj put nezaustavljiv. Izabrali smo direktoricu muzeja te ćemo ove godine pokupati završiti neke od zamišljenih projekata u samom procesu izgradnje muzeja. Siguran sam da ćemo uraditi sve kako bi na proljeće 2020 godine krenula izgradnja muzeja savremene umjetnosti", rekao je Skaka.

Inače, prvi korak u realizaciji projekta Ars Aevi je napravljen u oktobru 1994. kada je Pistoletto predstavio svoje umjetničko djelo "La Porta dello Specchio“ , drugi se desio 2001. godine kada je Fondacija Ars Aevi organizirala 12 izložbi umjetnika osnivača Kolekcije Ars Aevi, a treći se održao u Historijskom muzeju u Sarajevu, kada je završena inauguracija stalne postavke umjetničkog djela Michelangela Pistoletta.

"Previše je lijepo večeras ovdje.Ono što želim da naglasim jeste da se odnosi Sarajeva sa Pistolettom razvijaju već 25 godina. On je u projektu Ars Aevi napravio tri prva koraka, tri značajnije faze projekta Ars Aevi", rekao je Hadžiomerspahić.