|

U Sarajevu predstavljeni ilustrovani citati Alije Izetbegovića

U Sarajevu predstavljeni ilustrovani citati Alije Izetbegovića
296
F
FENA
9.5.2019. u 17:26
175
komentara
296

dijeljenja
1/5 Foto: H. M./Klix.ba
2/5 Foto: H. M./Klix.ba
3/5 Foto: H. M./Klix.ba
4/5 Foto: H. M./Klix.ba
5/5 Foto: H. M./Klix.ba
Zbirka ilustrovanih citata prvog predsjedavajućeg Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića ''Poruka sebi'' predstavljena je danas u povodu obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, a umrežila je citate koji govore o životu, smrti, slobodi, ljubavi, nauci, umjetnosti i drugim temama.
Urednica zbirke, unuka Alije Izetbegovića, Nađa Berberović-Dizdarević Feni je kazala da je citate prikupljala godinama, čitajući djela koje je pisao Izetbegović.

"Bilježila sam citate koji su za mene bili značajni i tako je nastala ova zbirka. Obogatili smo je ilustracijama mlade umjetnice Dženane Pašić da bi na taj način citate približili svim generacijama i pokazali da se radi o univerzalnim idejama", navela je Berberović-Dizdarević.

Naglasila je da je ''Poruka sebi'' prva zbirka citata, ali da na ovome ideja neće biti završena.

Umjetnica Pašić je istaknula da su ilustracije rađene u akvarelu te da su u neraskidivoj vezi sa citatima. Poručila je da se svako može pronaći u citatima jer su teme univerzalne.

Predgovor za knjigu napisao je književnik Hadžem Hajdarević koji je, između ostalog, naveo da je Alija Izetbegović životnu filozofiju, vlastitu viziju života i životnu misiju kojoj je principijelno bio predan, gradio najprije na islamskom razumijevanju svijeta, života, životnih mijena i ovozemaljskih smislova, te intelektualno provjeravao na bogatoj, raznorodnoj, evropskoj misaonoj tradiciji i iskustvu.

Uz predstavljanje zbirke u Muzeju ''Alija Izetbegović'' predstavljane je i prateća izložba ilustracija.
Prijavi grešku


Komentari (175)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...