U Sarajevu predstavljene dvije knjige poezije Dare Sekulić

F
FENA
17.12.2012. u 17:27
0
0
U Sarajevu predstavljene dvije knjige poezije Dare Sekulić
0
U Sarajevu predstavljene dvije knjige poezije Dare Sekulić Dara Sekulić
Istaknuta pjesnikinja Dara Sekulić danas je u Sarajevu pred mnoštvom posjetilaca u klubu Collegium Artisticum predstavila dvije nove knjige poezije - "Udari mora" i "Viseći most".
O knjigama je govorio književnik Stevan Tontić, istaknuvši da je riječ o dvije značajne pjesničke zbirke najznačajnije žive srpske i bh. pjesnikinje. Navodi da je Sekulić već šest decenija na pjesničkoj sceni, dok je njena poezija ozbiljna, puna nekog bola i teških iskustava.

"U njenoj poeziji nema baš puno humora ili razigranosti. Ona život uzima sa njegove stvarne i ozbiljne strane. Ustvari, njena sudbina je takva. Također, Sarajevo je grad za koji je ona vezana cijelim svojim djelom i životom", kazao je on.

Tontić je istaknuo da zbirka "Viseći most" sadrži više vrlo upečatljivih pjesama o tim gorkim autoričinim iskustvima posljednjih godina i decenija, dok je "Udari mora" poema o moru kao elementu ljubavi, koji nas zove u životne pustolovine, ali i u kojem se događaju teški brodolomi ljudskih sudbina.

Dara Sekulić naglašava da ne vjeruje mnogo inspiraciji, već da je poezija vrlo ozbiljan pjesnički zadatak. Ona smatra da je pjesnik zadužen – to je njegov dug ljudima, životu i sebi samome.

"Nema tu inspiracije, već postoji jedno razmišljanje o životu, ljudima, svemu što se događa oko nas i što se dotiče mene", naglasila je ona.

Sekulić pojašnjava da je knjiga "Udari mora" ljubavna poema od 32 pjesme. Ističe da je kao djevojčica u Drugom svjetskom ratu bila u zbjegu u Italiji, a po povratku u Split u 15. godini dogodilo joj se prvo gledanje s jednim dječakom.

"On je vrlo mlad umro i ostao mi je uvijek u sjećanju. Tek sad sam napisala tu poemu, iako sam sjećanje na tog dječaka nosila čitav život. Poema ima i drugu dimenziju vremena, mora kao fenomena božijeg, te odnosa kopna i mora", kazala je ona.

Dodaje da je "Viseći most" zbirka stotinjak pjesama u kojima kao žena i pjesnik živi u ovom vremenu, posmatra ljude, te pokušava od njih dobiti ono što je lijepo u njima. Međutim, dodaje da je u svima nama sve manje lijepog, a sve više zloće. Zato ona bježi u prirodu, ide u šume, te je okrenuta prirodi i u ovoj knjizi, kao i cijeli svoj život.

Knjigu je objavila SPKD "Prosvjeta".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: