Velika karijera
23

U Sarajevu predstavljena monografija radova čuvenog bh. arhitekte Hasana Ćemalovića

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Vijećnici u Sarajevu sinoć je održana promocija monografije "Arhitekt Ćemalović" uz izložbu radova čuvenog bosanskohercegovačkog arhitekte Hasana Ćemalovića, čovjeka koji je između ostalog konstruisao zgradu sarajevskog aerodroma.

Autorica monografije je Aida Husetić, a ovo iznimno važno djelo predstavili su i Amir Vuk Zec, Nikola Bašić te glavni protagonist Hasan Ćemalović.

Radi se o prikazu arhitektonskog djelovanja spomenutog bh arhitekte, a obuhvata projektantsku djelatnost od 1972. do 2014.godine. Ideja o monografiji nastala je prije 12 godina iz Ćemalovićeve puke želje da ostavi trag iza sebe. Iz promišljanja kako da je nazove, naposljetku se odlučuje za termin monografija, mada tvrdi kako je ova knjiga mnogo više od toga.

"Želio sam da vrijeme vrednuje taj rad, dakle ne da ta knjiga vrednuje rad, nego vrijeme koje je pred nama. Tako da u njoj nema ništa što se tiče vrednovanja arhitektonskih objekata, ona jednostavno predstavlja registar kroz vrijeme", kazao je Ćemalović.

Promociju monografije prisustvovale su brojne kolege ovog arhitekte, ali i veliki broj univerzitetskih profesora.

Neki od upečatljivih projekata iza kojih stoji Hasan Ćemalović su zgrada Aerodroma Sarajevo, stambena zgrada “Ledara” u Mostaru, te Sportsko Rekreativni centar “Mejdan” u Tuzli.