Urbani vid izražavanja
35

U Sarajevu počelo oslikavanje murala u okviru projekta "Our Future"

FENA
U sklopu projekta "Our Future“ od 13. oktobra muralisti, grafiteri, akademski i ulični umjetnici oslikaće mural koji će krasiti zid dužine 150 metara u ulici Želimira Vidovića Kelija.

U procesu kreiranja murala koji je kroz umjetničku radionicu angažirao lokalnu zajednicu da, koristeći umjetnost kao zajednički jezik, doprinesu pozitivnom ozračju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Tako će se ubuduće duž zida u ulici Želimira Vidovića Kelija protezati mural ilustrovanog tramvaja sa motivima koji su oslikali učenici, ali i građani koji su se prijavili na otvoreni poziv UG Pogon.

"Učesnici online kreativnih radionica su tokom mjesec dana radili na osmišljavanju skica za mural, a potom je umjetnica Aleksandra Nina Knežević od pristiglih radova kreirala kolaž koji će se koristiti kao izvedbeno rješenje za oslikavanje murala", poručili su iz UG Pogon kojima je ovo, poslije murala Davorinu Popoviću u Radićevoj ulici u Sarajevu, najveće platno koje će ukrasiti.

Kao i na prethodnim projektima Udruženja Pogon oslikavanje murala predvodit će poznati bh. muralist Benjamin Čengić.

Murali predstavljaju urbani vid umjetničkog izražavanja koji podrazumijeva oslikavanje javnih gradskih prostora estetski vrijednim grafitima, a uključivanjem građana u proces nastanka murala prilika je da se kroz umjetnost u javnom prostoru da doprinos razvoju lokalne zajednice.