|

U Sarajevu počele probe za predstavu "Faust" u režiji Harisa Pašovića

U Sarajevu počele probe za predstavu "Faust" u režiji Harisa Pašovića
0
F
FENA
5.7.2006. u 11:47
0
komentara
0

dijeljenja
U Sarajevu počele probe za predstavu "Faust" u režiji Harisa Pašovića
U Sarajevu su počele probe za predstavu "Faust" koju će prema izvorniku Kristofera Marloa režirati Haris Pašović.
Njena premijerna izvedba planirana je za početak augusta u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Marlowe je bitanski pisac iz 16. stoljeća koji se smatra jednim od najvećih evropskih dramskih pisaca i njegove drame se stavljaju u razinu Shakespearovih djela. U predstavi će biti korišteni i tekstovi filozofa Emila Siorana i Bertranda Rasela te Bila Joya, jednog od pionira informatike.

"Faust" je jedna od najvećih tema zapadne civilizacije. To je priča o čovjeku koji je zbog ambicije prodao dušu đavolu. Ipak, ova tema, ključna za Evropu, nije obrađivana u Bosni i Hercegovini već decenijama.

Ova predstava, kao što je to bio i "Hamlet" predstavlja veliku regionalnu koprodukciju. Pašovićeva postavka "Fausta" smještena je u 21. stoljeće, a postavlja pitanja o tome kako živjeti u svijetu gdje se visoka tehnologija prepliće s terorizmom i nasiljem, gdje se sukobljavaju groznica za profitom i puko preživljavanje te gdje se zabava i tragedija dodiruju.

Ulogu Fausta igrat će član Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb Damir Markovina, a Velikog tiranina Amar Selimović koji se proslavio ulogom Hamleta. Čuvenu ulogu Mefista tumačit će glumac iz Ljubljane Akira Hasegawa, dok će Wagnera igrati član Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Miroslav Fabri.

U predstavi još igraju glumica Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Lidija Stevanović te studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Jasenko Pašić, Lana Stanišić, Maja Izetbegović i Nerman Mahmutović,

Scenografiju predstave radit će vrhunski bh. arhitekti Amir Vuk Zec i Lada Maglajlić, dok će kostime kreirati proslavljeni dizajnerski trio Kao Pao Shu. Kompozitor je Dino Šukalo, dramatrug Aleksandra Pleskonjić Ilić iz Novog Sada, a dizajner Bojan Hadžihalilović.

Fizičke pripreme za predstavu odvijaju se u partnerstvu s Fakultetom za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu, a vodi ih evropski šampion u džudu Amel Mekić i Mesko Čuljević. Izvršni producent predstave je Ismar Hadžiabdić.

Predstava "Faust" je koprodukcija East West centra iz Sarajeva, Britanskog savjeta i Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, navodi se u saopćenju East West centra.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.