Izložba fotografija
0

U Sarajevu otvorena Sedmica iranske kulture

FENA
BKC
BKC
Intoniranjem himni BiH i Irana večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu (BKC) otvorena Sedmica iranske kulture pod motom "Islamski Iran u ogledalu kulture i civilizacije".

Prisutnim se obratio ambasador Irana u BiH Golam Reza Jusufi koji je istakao dobru saradnju na polju kulture između Irana i BiH.

"Čvrsta saradnja u oblasti kulture omogućuje zvaničnicima da unaprijede saradnju i u drugim segmentima", kazao je Jusufi.

Uime bh. zvaničnika skup je pozdravio načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić koji je podsjetio da Iran duži niz godina u Sarajevu predstavlja svoju historiji, kulturu i naslijeđe.

"Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti realizirati i nekoliko radionica gdje bi svi zainteresirani mogli naučiti kaligrafiju ili izradu čuvenih iranskih ćilima", rekao je Hadžibajrić.

U nastavku večerašnjeg programa manifestacije otvorena je izložba fotografija iranskih fotografa, a koje zorno prikazuju svakodnevni život Iranaca i Iranki, ali i kulturnu i prirodnu raznolikost Irana.

Otvaranju je prisustvovao i ministar za kulturu Irana Seid Muhamed Husejni.

U narednih sedam dana zainteresirani će moći pogledati izložbe kaligrafije, lutkarske predstave, filmove, uživati u tradicionalnoj iranskoj muzici, upoznati se s nošnjama iranskog svijeta i narodnim igrama.