Kultura
0

U Sarajevu otvorena Sedmica dizajna

FENA
Collegium artisticum (Foto: Sarajevo-x.com)
Collegium artisticum (Foto: Sarajevo-x.com)
U gradskoj galeriji Collegium artisticum u Sarajevu sinoć je otvorena "Sedmica dizajna" kao prva internacionalna manifestacija te vrste s posebnom pažnjom na ulogu "Green dizajna" u 21. vijeku.

Manifestacija promovira sve vrste dizajna: od grafičkog oblikovanja do produkt dizajna, od arhitekture do urbanističkog planiranja.

Organizirane su brojne izložbe, predavanja, radionice i okrugli stolovi na kojima će se obratiti pažnja na stanje umjetnosti u "Green" dizajnu te na probleme s kojima se susreću produkt dizajneri, grafički dizajneri, arhitekte i projektanti u 21. vijeku.

Cilj manifestacije je poticanje novih razmišljanja na internacionalnoj razini kao suradnji koja će omogućiti više svraishodnih i "Green" dizajn rješenja te istaknuti značaj ove vrste dizajnerskog koncepta u budućnosti.

Manifestacija će trajati do 11. septembra, a organizatori su Udruženje NAUK (Asocijacija bh. naučnika u Nizozemskoj) i Udruženje likovnih umjetnika BiH zajedno s Ambasadom Nizozemske u BiH.

Glavni pokrovitelj je Drugi kongres bosanskohercegovačkih naučnika iz zemlje i svijeta. Predsjednik Organizacionog odbora Drugog kongresa bio je Denis Zvizdić.

Zvdizdić i predstavnici nizozemske ambasade obratili su se učesnicima prilikom otvaranja "Sedmice dizajna".

Ideja za njeno održavanje u Sarajevu, sa željom da preraste u tradiciju, nastala je prošle godine tokom Drugog kongresa bosanskohercegovačkih naučnika iz zemlje i svijeta koji je organizirao Zvizdić.

Ovaj događaj je velika prilika za ujedinjavanje snaga akademskog kluba BiH u Nizozemskoj i njihovih klega u BiH, smatraju organizatori.