Velika umjetnička djela
244

U Sarajevu otvorena posthumna izložba Mustafe Skopljaka "Moj život"

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Prijatelji, kolege i umjetnici odali su danas počast jednom od najpoznatijih bh. umjetnika i kipara Mustafi Skopljaku prisustvujući posthumnoj izložbi njegovih radova "Moj život" koju je organizovala njegova porodica u Sarajevu.

Dio prostora u porodičnoj kući Skopljak pretvoren je u atelje ispunjen mnogobrojnim Mustafinim radovima koje je kreirao decenijama, ali i u najtežim danima tokom opsade Sarajeva kada je bio odvojen od svoje porodice.

Supruga Mira, kćerka Ira i sin Mak izložili su njegove radove i u prirodnom okruženju, pa je cijelo dvorište pretvoreno u jedno umjetničko djelo koje odisalo Mustafinim duhom.

Kako je ranije rekla njegova kćerka Ira, koja je naslijedila njegov talenta i završila Akademiju likovnih umjetnosti, na ovaj način mu žele odati počast, ali i poručiti da će on još uvijek tu prisutan s njima i u njegovim djelima.

Izložbi je prisustvovao veliki broj prijatelja porodice Skopljak koji su većinom iz sfere umjetnosti. Tu su bile i Mustafine kolege.

Mustafa Skopljak je preminuo 21. novembra 2015. godine. Bio je redovni profesor Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, a više od četiri decenije je bio prisutan na likovnoj sceni. Njegove instalacije i radovi izlagani su širom svijeta.