Galerija Novi Hram
18

U Sarajevu otvorena izložba "Žrtve holokausta iz Austrije i BiH: portreti i sjećanja"

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
U galeriji Novi Hram u Sarajevu danas je otvorena izložba "Žrtve holokausta iz Austrije i BiH: portreti i sjećanja". Izložba će za posjetioce biti otvorena 14 dana.

Kako su organizatori naveli, ovom izložbom se nastoji očuvati sjećanje na sve stradale u holokaustu iz Drugog svjetskog rata, a svi posjetioci moći će se upoznati s biografijama svih žrtava porijeklom iz BiH i Austrije s posebnim naglaskom na Jevreje iz BiH koji su boravili na studiju u Beču, ali i onih koji su došli iz Evrope u BiH.

"Posebno sam se fokusirala na one ljudi iz dijelova BiH koji su otišli na studij u Austriju, te one koji su iz dijelova Evrope u kojima je njemački jezik dominantan došli u BiH. Njih je bilo skoro hiljadu i lagano su na područje BiH dolazili prije rata i tokom samih ratnih dejstava. Neki od njih su stradali, a neki su i preživjeli", rekla je autorica izložbe Anisa Hasahodžić.

Hasahodžić je izložbu uradila u koautorstvu s Rifetom Rustemovićem, a sama izložba je nastala na temelju istoimene knjige koju je također priredio prethodno navedeni dvojac.

"Kolega Rustemović i ja smo u protekle dvije godine skupljali materijal za knjigu i izložbu u svim većim arhivima u Njemačkoj, Poljskoj, Austriji i drugim dijelovima svijeta, ali i u pojedinim arhivima na području Balkana. Također smo iskoristili i neka svjedočenjima preživjelih", navela je Hasahodžić.

Kako ona dalje navodi, jevrejska poslovica u kojoj se spominje da "dani prolaze kao sjena, ali sjećanje ostaje do groba" bila je njihova zvijezda vodilja tokom rada na knjizi i izložbi. Kazala je kako se trebamo uvijek sjećati holokausta kako bismo izvlačili pouke iz historijskih grešaka kao što su primjerice stradanja Jevreja.