|

U Sarajevu otvorena izložba "Žrtve holokausta iz Austrije i BiH: portreti i sjećanja"

U Sarajevu otvorena izložba "Žrtve holokausta iz Austrije i BiH: portreti i sjećanja"
18
Klix.ba
17.12.2018. u 19:06
15
komentara
18

dijeljenja
1/8 Foto: M. O./Klix.ba
2/8 Foto: M. O./Klix.ba
3/8 Foto: M. O./Klix.ba
4/8 Foto: M. O./Klix.ba
5/8 Foto: M. O./Klix.ba
6/8 Foto: M. O./Klix.ba
7/8 Foto: M. O./Klix.ba
8/8 Dr. Anisa Hasahodžić (Foto: M. O./Klix.ba)
U galeriji Novi Hram u Sarajevu danas je otvorena izložba "Žrtve holokausta iz Austrije i BiH: portreti i sjećanja". Izložba će za posjetioce biti otvorena 14 dana.
Kako su organizatori naveli, ovom izložbom se nastoji očuvati sjećanje na sve stradale u holokaustu iz Drugog svjetskog rata, a svi posjetioci moći će se upoznati s biografijama svih žrtava porijeklom iz BiH i Austrije s posebnim naglaskom na Jevreje iz BiH koji su boravili na studiju u Beču, ali i onih koji su došli iz Evrope u BiH.

"Posebno sam se fokusirala na one ljudi iz dijelova BiH koji su otišli na studij u Austriju, te one koji su iz dijelova Evrope u kojima je njemački jezik dominantan došli u BiH. Njih je bilo skoro hiljadu i lagano su na područje BiH dolazili prije rata i tokom samih ratnih dejstava. Neki od njih su stradali, a neki su i preživjeli", rekla je autorica izložbe Anisa Hasahodžić.

Hasahodžić je izložbu uradila u koautorstvu s Rifetom Rustemovićem, a sama izložba je nastala na temelju istoimene knjige koju je također priredio prethodno navedeni dvojac.

"Kolega Rustemović i ja smo u protekle dvije godine skupljali materijal za knjigu i izložbu u svim većim arhivima u Njemačkoj, Poljskoj, Austriji i drugim dijelovima svijeta, ali i u pojedinim arhivima na području Balkana. Također smo iskoristili i neka svjedočenjima preživjelih", navela je Hasahodžić.

Kako ona dalje navodi, jevrejska poslovica u kojoj se spominje da "dani prolaze kao sjena, ali sjećanje ostaje do groba" bila je njihova zvijezda vodilja tokom rada na knjizi i izložbi. Kazala je kako se trebamo uvijek sjećati holokausta kako bismo izvlačili pouke iz historijskih grešaka kao što su primjerice stradanja Jevreja.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...