{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu otvorena izložba "Zbirka u zbirci" s 250 umjetnina

F
12.7.2018. u 21:47
16
3
U Sarajevu otvorena izložba "Zbirka u zbirci" s 250 umjetnina
16
Bosanskohercegovački zubar Mirko Komosar koji je znao prepoznati pravo umjetničko djelo sakupio je oko 250 djela najviše umjetnika iz Bosne i Hercegovine, ali i iz regije, a njegovu vrijednu kolekciju otkupila je Umjetnička galerija 1971. godine i večeras je predstavila javnosti.
Ova vrijedna djela izložena su na izložbi nazvanoj "Zbirka u zbirci", a kustosica Galerije Ivana Udovičić kazala je okupljenima večeras na otvaranju izložbe da se radi o jednom od najvećih dragulja čitave kolekcije Umjetničke galerije BiH.

"Imamo mnogo djela i malo prostora. Namjerno smo to prezentirali ovako da bi do izražaja došlo bogatstvo koje je prikupio zubar iz Sarajeva, prijatelj umjetnika i poznavalac umjetnosti koji je imao jako dobro oko za pronaći pravu sliku", dodala je Udovičić.

Zahvaljujući takvoj osobi neke od antologijskih slika, istaknula je, ne samo za ovu galeriju i ne samo za BiH nego i za cijeli region, nalazi se upravo u ovoj kolekciji koja je cjelokupna otkupljena i zbog čega je kao takva i sačuvana.

Autorica izložbe Ana Đikoli pojasnila je da je ovih 250 umjetnina pomoglo bogaćenju fundusa Galerije koja do sada ima 6.000 djela, dodajući da se radi o velikom i značajnom otkupu, a iako su djela iz kolekcije do sada izlagana na brojnim izložbama, ovo je prvi put da se Zbirka Mirko Komosar u cijelosti predstavlja javnosti.

"Komosar je kroz prijateljstvo s brojnim umjetnicima uspio doći do veoma značajnih djela koja su pomogla da se uspostavi cjelina kroz koju se donekle može pratiti sama historija umjetnosti BiH, ali tu su i izvanredna djela hrvatske moderne", naglasila je Đikoli.

Napomenula je i da izložba ima tematsku dimenziju s nastojanjem da simulira ambijent doma privatne kolekcije i podijeljena je u nekoliko tematskih cjelina, karakterističnih za privatne kolekcije, pejzaži, vedute, mrtva priroda, aktovi i portreti, a to je većinom i ono što zanima privatne kolekcionare.

"Izložbu samo nastojali urediti u tom stilu i pružiti posjetiteljima takav ugođaj da ustvari stupaju u nečiji topli dom - naš dom Umjetničku galeriju BiH", pojasnila je.

Na izložbi su djela: Ljube Babića, Berte Baruh-Kamhi, Vladimira Becića, Adele Ber-Vukić, Jovana Bijelića, Vlahe Bukovca, Voje Dimitrijevića, Nevenke Đorđević-Tomašević, Roberta Frangeša Mihanovića, Koste Hakmana, Otona Ivekovića, Paje Jovanovića, Gabrijela Jurkića, Ante Kostovića, Lujze Kuzmić-Mijić, Ljube Laha, Franje Likara, Celestina Medovića, Karla Mijića, Marija Mikulića, Omera Mujadžića i Romana Petrovića.

Izložba će biti otvorena do 6. augusta, ali će je kustosi Umjetničke galerije BiH vratiti krajem jeseni kada će biti duže vrijeme otvorena, a popratit će je tada i prigodan katalog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: