Kultura
13

U Sarajevu otvorena izložba "Sjećanje na Hz. Mevlanu Dželaludina Rumija"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Sjećanje na Hz. Mevlanu Dželaludina Rumija (Šebu-l Arus)" naziv je izložbe koja je večeras, u znak sjećanja na sufiju, pjesnika i teologa Rumija, održana u sarajevskoj galeriji "Preporod". 

U galeriji je izloženo 40 radova 18 umjetnika pretežno iz Bosne i Hercegovine i po jednog iz Turske i Makedonije. Ideja za pokretanje umjetničke izložbe u znak sjećanja na hz. Mevlanu realizovana je 2007. godine, kada su priređene četiri izložbe u BiH i jedna u turskoj Konyi, centru derviškog reda (tarikata) koji svoje učenje temelji na učenju i djelima Rumija. 

"Preteča ljubavi je hz. Mevlana. Hz. Mevlana je kroz ljubav pokušao čovjeka učiniti čovjekom", kazao je dr. Ćazim Hadžimejlić, jedan od umjetnika čija su djela izložena u galeriji. On je dodao da je ta ljubav koju je Rumi pokušao prenijeti na druge ljude, zapravo poruka koja se kroz vrijeme proteže već više od 740 godina. 

Ovogodišnja izložba predstavlja djela 18 umjetnika. Razlog toga je činjenica da čuvena Mesnevija Dželaludina Rumija počinje s 18 bejtova.

"U tom smislu, na izložbi su i predstavljena djela 18 umjetnika koji su svaki na svoj način pokušavali ljubav izraziti kroz razne tehnike umjetničkog stvaralaštva", kazao je Hadžimejlić. On je podsjetio da je značaj Rumija za Bosnu i Hercegovina i za Sarajevo dodatno naglašava i Mevlevijska tekija koja je sagrađena prvih godina osnivanja Sarajeva i koja je zapravo bila bitan faktor u počecima urbanizacije Sarajeva. 

"Sarajevo je zapravo zadnja tačka mevlevizma prema Zapadu", kazao je Hadžimejlić.

Izložbu je otvorio turski ataše za kulturu Soner Sahin. Kako je istakao ime Mevlane upućuje nas na ljubav, prijateljstvo i čežnju. 

"Kulturni događaji, poput ovih, dodatno osnažuju tursko-bosanske odnose", kazao je Sahin, podsjetivši da su upravo derviši na prostor Bosne i Hercegovine donijeli i prenijeli ideju Rumija te da se to njeguje do današnjih dana. 

Direktorica galerije Mirsada Baljić kazala je da 18 umjetnika ima razne tehnike, različita djela, a jednu tematiku, a to je ljubav koju je Rumi širio. Ona je naglasila da je tu ljubav nemoguće ispričati riječima te da je umjetnici, upravo na ovaj način, kroz umjetnička djela žele predstaviti publici.

Izložba će biti otvorena do 30. decembra, a radove su izložili Dževad Hozo, Edin Numankadić, Šemsa Gavrankapetanović, Mustafa Skopljak, Hamzalija Muhić, Ćazim Hadžimejlić, Avdo Žiga, Admir Mujkić, Nevzat Kića Bejtuli, Semsettin Zija Dagli, Dževdet Nikočević, Merima Ivković, Mensura Jahić, Meliha Teparić, Zarifa Velić, Adis Lukač, Roman Sulejmanpašić, te Mirsada Baljić.

Poznati sufijski mistik, pjesnik i teolog Mevlana Dželaludin Rumi umro je 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava u Konyi, svečanom manifestacijom Šeb-i Arus. Smrt Rumija se na turskom jeziku naziva i "Vuslat", što bi u slobodnom prijevodu značilo njegov "povratak Gospodaru".