|

U Sarajevu otvorena izložba "Sjećanje na hz. Mevlanu Dželaludin Rumi (Šebu-i Arus)"

U Sarajevu otvorena izložba "Sjećanje na hz. Mevlanu Dželaludin Rumi (Šebu-i Arus)"
100
A
Anadolija
16.12.2015. u 20:12
54
komentara
100

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
U Sarajevu je večeras otvarena izložba "Sjećanje na hz. Mevlanu Dželaludin Rumi (Šebu-i Arus)" u galeriji "Preporod".
Izložbu na kojoj je izloženo oko 40 fotografija otvorili su ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.

Ambasador Erginay je tom prilikom okupljenima kazao kako izložba predstavlja značajan kulturni događaj za grad Sarajevo.

"Današnja svakodnevnica zahtijeva veće i dublje poznavanje mevlevijske filozofije i zato je poželjno iščitavanje 'Mesnevije' da se uđe u bit te filozofije. Postoje brojna polja gdje se ispoljava veliko prijateljstvo i saradnja između Turske i BiH. Želim ovom prilikom istaći da upravo održavanje mevlevijskih tekija u BiH koje održavaju tu filozofiju ima poseban značaj", kazao je Erginay.

Jedan od autora izložbe Ćazim Hadžimejlić je izjavio da je vrlo značajno da se ovakva izložba održava u BiH.

"Ovo je šesta izložba koja se radi u ovoj galeriji povodom preselenja hazreti Mevlane. On to preselenje ne smatra nečim strašnim, jer žudi da se vidi s Onim kojeg voli i za Kojim je žudio na ovome svijetu. Mi u Bosni i Hercegovini želimo da na ovoj izložbi sa po dva-tri rada učestvuju ovi umjetnici, ovih 18 umjetnika koji su došli u dodir s njegovim djelom, Mesnevijom. Ovo je nešto što trebamo da obilježimo i ovdje kod nas", rekao je Hadžimejlić.

Autorica Ganna Krivolap iz Ukrajine je istakla da joj je velika čast da izlaže svoje radove na izložbi u Sarajevu.

"Ovo je vrlo važna izložba i čast mi je biti u Sarajevu s drugim umjetnicima koji izlažu ovdje", rekla je ova umjetnica.

Među autorima izložbe nalaze se akademik Dževad Hozo, Edin Numankadić, Ćazim Hadžimejlić, Avdo Žiga, Šemsa Gavrankapetanović, Amra Kozić, Merima Ivković, Mensura Jahić, Ilonka Jasak, Mersiha Merdžanović, Dževdet Nikočević, Ira Skopljak, Ganna Krivopal, Zina Vasina, Mirsada Baljić, Roman Sulejmanpašić i Zarifa Velić.

Izložba "Sjećanje na hz. Mevlanu Dželaludin Rumi (Šebu-i Arus)" u galeriji "Preporod" će biti otvorena do 26. decembra.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...