Umjetnička galerija BiH
0

U Sarajevu otvorena izložba Selme Selman: Kroz odbačene stvari predstavila viziju svijeta

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Izložba Selme Selman otvorena je danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ova cijenjena umjetnica pronalazi svrhu naizgled nebitnim stvarima i bori se za bolji društveni položaj romske djece.

Selman je rođena u Bihaću, a odrasla je u romskom naselju. Kroz svoje radove prikazuje stanje u kojem Romi u Bosni i Hercegovini žive.

"Svaka umjetnost koja potječe iz ličnog iskustva je politička. Teme kojima se bavim su nastale iz haosa sredine iz koje dolazim. Zato su one direktne i ljudi zaista mogu da ih osjećaju", navodi.

Prisutne je kratkim pojašnjenjem uvela u svoju izložbu:

"Ono što vidimo su radovi na kojima sam radila u posljednje dvije godine. Željela sam predočiti vlastitu viziju svijeta kroz objekte koji su na neki način bili odbijeni i nisu imali bilo kakav značaj. Kroz transformaciju nečega što nema vrijednost ono zapravo postaje vrijedno. Sve što je bilo odbačeno dobija suštinu u ovakvoj galeriji. Svi objekti koje vidite na izložbi su nađeni na smeću, ali imaju svoju funkciju. Oni predstavljaju egzistenciju mojim roditeljima, ali u ovom kontekstu predstavljaju moju egzistenciju kao umjetnice", govori.

Navodi da se kroz njen umjetnički angažman prožima želja da svi pojedinci u zajednici budu jednaki.

"Umjetnica sam koja ne šalje poruke, samo radim ono što mislim da trebam. Sve to proizlazi iz mog iskustva. Koliko god su moji radovi indirektni, oni isto tako postaju univerzalni za sve nas. Svojim radovima stvaram ravnopravnost među svima nama", priča.

Selman je osnovala fondaciju "Marš u školu" kojom pomaže školovanje djevojčica romskog porijekla u našoj zemlji.

"Fondacija 'Marš u školu' podržava djevojčice da završe osnovnu školu i krenu na fakultet. Živimo u zemlji koja ima mnogo problema, tako da su, nažalost, Romi na posljednjem mjestu. Pravim vizibilitet, ne direktno kroz svoju umjetnost, već kroz aktivizam. Fondacija je pokrenuta 2017. godine i do sada smo uradili mnogo. Kad kažem mi, mislim na sebe i Dragicu Biuković koja mi znatno pomaže. Za sada 12 djevojčica prima stipendiju. Jedna je upisala Pravni fakultet, a tri dječaka su u srednjoj školi. Samo 20 posto romske djece je završavalo osnovnu školu, a sada ih završava čak 95 posto", objašnjava Selman.

Za kraj je navela kako ovom izložbom želi prikazati koliko su kultura i vjera u umjetnost bitne. Izložba traje do 1. septembra i bit će otvorena za javnost svaki dan osim nedjelje, od 10 do 20 sati.