Kultura
145

U Sarajevu otvorena izložba radova velikog portretiste Marija Mikulića

FENA
Izložba radova jednog od najpoznatijih portretista u historiji umjetnosti BiH Marija Mikulića otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH.
Foto: FENA
Foto: FENA

Izložba, koja je izazvala veliko interesovanje, podsjetila je na fantastičan Mikulićev pogled na čitavu galeriju likova, dobro poznatih i onih manje znanih, zauvijek zaustavljenih u vremenu.

Ovaj rođeni Korčulanin umro je u Sarajevu 1991. godine, a njegov opus fokusiran je na dvije važne teme - pogled s njegova ateljea na sarajevsku ulicu Vase Miskina, današnju Ferhadiju, te dalmatinske ribarske teme.

Bio je dobar crtač i vješt portetist, te jedan iz jugoslavenske slikarske elite koja je odlazila u Bugojno portretirati Josipa Broza Tita.

U galerijskom prostoru izloženo je 90 Mikulićevih portreta iz porodične kolekcije, koji su ponovo bacili svjetlo na vještu slikarevu ruku. Izrazi lica osoba koje su mu portretirale govore puno o emocijama i trenutku u kojem su naslikani.

Foto: FENA
Foto: FENA

Izložbu je otvorio reditelj Slaviša Mašić, istaknuvši kako mu se čini da je došlo vrijeme da portreti progovore. Ali ono što su imali da kažu, dodao je on, Mikulić je to nacrtao na njihovom licu.

"Mario me je, čim sam ga upoznao, oduševio svojom dubinom, načinom pričanja i šarmom. On mi je rekao: 'Ja slikam samo ono što vidim'. Slikao je karakter ljudi, jer mu je to bilo važno. Ovaj relevantan i nesumnjiv umjetnik proširio mi je spoznaju o umjetnosti", kazao je on.

Sin velikog slikara Goran Mikulić naglasio je da je njegov otac bio vrlo produktivan slikar, posebno kao portretist, te je u toku jednog dana znao napraviti četiri ili pet portreta.

Podvlači da je broj od 90 portreta simbolično izabran jer je izložba otvorena na Mikulićev 90. rođendan.

Foto: FENA
Foto: FENA

Govoreći o njegovim radovima, Goran Mikulić ocjenjuje da je njegov otac imao najdražih portreta, iako mu je na određeni način svaki bio "drag kao njegovo dijete".

"Tu je, naprimjer, portret čistačice Milke, jedne žene koja je živjela odmah pored njegovog ateljea, zatim portret njegovog oca, kao i oca od jednog poginulog heroja, te jedan vrlo osjećajan portret njegovog druga iz ustaškog zatvora 1942. godine koji je radio po sjećanju i to je nevjerovatno snažan portret", istaknuo je on.

Također dodaje da je, pored običnih prolaznika i njegovih prijatelja, Mikulić radio puno portreta i poznatih osoba, kao što su Tito, Ivo Andrić, Emerik Blum ili Meša Selimović.

"Vrlo sam uzbuđen zbog svega ovoga. Zadnja njegova izložba je bila prije tri godine, a ovo je sedma izložba post mortem koju priređujem, jer ovim izložbama vraćam dug svom ocu", zaključio je Goran Mikulić.

Foto: FENA
Foto: FENA

Otvaranju izložbe prisustvovale su brojne istaknute osobe iz javnog i kulturnog miljea BiH, među kojima i ministar kulture i sporta KS-a Ivica Šarić te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Mario Mikulić je održao više od 20 samostalnih izložbi, te izlagao na više od 50 kolektivnih u bivšoj državi i inozemstvu. Za plodni umjetnički rad dobio je Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 1966. i Dvadesetsedmojulsku nagradu SRBiH 1970. godine.