Kultura
7

U Sarajevu otvorena izložba "Priče iz zaostavštine"

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Izložba "Priče iz ostavštine", koju su organizirali Javna ustanova Muzej Sarajeva u saradnji s Arhivom Republike Slovenije i Ambasadom Slovenije u Bosni i Hercegovini, otvorena je danas u galeriji Brusa bezistana u Sarajevu.

Izložba govori o Sporazumu o pitanjima nasljedstva iz bivše Jugoslavije, koji je pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice potpisan 29. juna 2001. godine u Beču.

Sporazum o pitanjima nasljedstva je jedini važeći međunarodni pravni akt između svih država nasljednica bivše Jugoslavije i predstavlja čvrstu osnovu za uređivanje međusobnih prava i obaveza u vezi s nasljedstvom.

Ambasador Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek kazao je prilikom otvaranja izložbe da je ova izložba, nakon 15 godina potpisivanja Sporazuma o pitanjima nasljedstva, značajna u smislu da se donesu zaključci o tome šta je do sada urađeno o pitanjima nasljedstva.

"Bitno je zatvoriti i riješiti pitanje kulturne baštine, jer siguran sam da i bosanskohercegovačka baština još nije u svom domu", rekao je ambasador Grmek, dodajući da to isto važi i za Sloveniju, jer se još mnogo radova slovenskih umjetnika nalazi u Beogradu.

Direktor Arhiva Republike Slovenije dr. Bojan Cvelfar pojasnio je da je ideja kojom su bili vođeni prilikom stvaranja ove izložbe bila ta da javnosti ukažu na ova još neriješena pitanja.

Izložba je, kaže, prvobitno bila otvorena u Ljubljani, zatim sada u Sarajevu, nakon čega su već dogovorili odlazak u Skoplje i Cetinje, a zatim će razgovarati i o otvaranju izložbe u Zagrebu i Beogradu.

Istakao je da im je namjera da skrenu pažnju na ovu tematiku u zemljama bivše Jugoslavije te da možda i ubrzaju rješavanje pitanja nasljedstva.