Vrsni muzičar
44

U Sarajevu otvorena izložba o legendarnom Esadu Arnautaliću, jednom od osnivača Indexa

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine je večeras otvorena izložba "Maestro Esad Arnautalić - Sve bilo je muzika".

Autorica izložbe je muzejska savjetnica Amina Abdičević. Prikazani su detalji iz života ovog vrsnog muzičara, kompozitora i dirigent maestra. Arnautalić je bio najpoznatiji kao jedan od osnivača grupe Indexi.

Riječ je o prvoj izložbi iz novoformirane zbirke "Književnosti i popularna kultura". Konsultant na projektu je Ismet Nuno Arnautalić, a dizajn izložbe je radio Branko Dursum.

Arnautalić je rođen 28. februara 1939. u Sarajevu. Početkom 1960-ih počinje raditi na Radiju Sarajevo kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop škole, među kojima su Indexi postali pioniri i njeni rodonačelnici.

Sa Arnautalićem započela je faza pop i rock muzike. To je čovjek koji je utemeljio festivale "Vaš šlager sezone", "Mali šlager", "Prvi aplauz" i "Dječiji šlager", koji je autor evropskog evergreena "Kud plovi ovaj brod" koji je 1970. godine pjevan na Opatijskom festivalu. Arnautalić je dirigovao na tri takmičenja za pjesmu Eurovizije.

Autor je značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug". Dobitnik je nagrade Davorin za životno djelo.