Galerija ULUPUBiH
31

U Sarajevu otvorena izložba "Malo mračno doba" Ismara Žalice

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U okviru ULUPUBiH-ovog projekta "Umjetnost u izlogu 2021" u galeriji ULUPUBiH danas je otvorena izložba "Malo mračno doba" mladog autora Ismara Žalice.

Izložbu "Malo mračno doba" čine plakat kao centralni element i ciklus fotografija oko njega. Plakat je nastao tokom prvog vala koronavirusa na temu "Song poster challenge" koji je u tom periodu bio aktuelan na Instagramu.

Plakat odgovara na pjesmu "Little Dark Age" benda MGMT na način da odgovara na tadašnju situaciju u svijetu u trenutku stvaranja. Vizual se sastoji od stotinu naslova i podnaslova različitih vijesti koje su se događale u tom trenutku, gradeći svojevrsni kolaž tog vremena kroz bizarne, užasavajuće i komične vijesti koje su obilježile početak pandemije koronavirusa i 2020. godine.

Ciklus fotografija, za razliku od plakata, se okreće unutra i dokumentuje period u kojem je autor bolovao od koronavirusa, njegov mikro-kosmos u kojem je boravio dvije sedmice, slikajući tmurnu sliku distance, zamrznulog vremena i psihološke izolacije. Izložba se kreće iz generalnog u specifično, iz općeg, bizarnog, stanja u svijetu, u tmurne dane individualnog iskustva tog vremena obilježenog pandemijom - priča našeg malog mračnog doba.

Publika će izložbu moći pogledati do 29. septembra ove godine.