U Brusa bezistanu
11

U Sarajevu otvorena izložba "Karađoz i mađioničar"

Anadolija
U Maloj galeriji u Brusa bezistanu u Sarajevu danas je otvorena izložba pod nazivom "Karađoz i mađioničar" posvećena Hasibu Ramiću, mađioničaru, glumcu, zabavljaču, ali i likovnjaku koju je sam izrađivao svoje rekvizite. Ramić je živio i radio u prvoj polovini 20. stoljeća.

Kolekcija predstavljena na izložbi je zanimljiva iz više uglova, ona govori o jednom umjetniku, o jednom vremenu, o načinu zabavljanja koji je davno iščezao. Posebno je zanimljiva njegova kolekcija "Karađoz" pozorišta, kojim se Hasib bavio i koje je popularizirao.

Autor izložbe Mirsad Avdić rekao je da se ove tematske izložbe prave s vremena na vrijeme kako bi stimulisale ljude da dođu i da prikažu ono što se ne vidi.

„Mada je ovo jedna od novoformiranih kolekcija, sadrži oko 200 predmeta, a na samoj izložbi smo izložili oko 150 predmeta“, rekao je Avdić.

Prema Avdićevim riječima, izložbu čine dva dijela, "Karađoz" pozorište sjenki i pribor za mađioničarske predstave.

"Čovjek koji se zove Hasib Ramić, po kome se i zove kolekcija, bio je među prvim slobodnim umjetnicima", rekao je Avdić.

Današnju izložbu otvorila je jedna od najutjecajnijih turkologinja na prostoru Balkana Amina Šiljak – Jesenković, koja je kazala da je Karađoz bio prisutan i u bosanskohercegovačkoj baštini o čemu imamo i prve pisane tragove u sarajevskom "Cvjetniku", kada je jedan Armenski kahvedžija izvodio predstave o Karađozu, pa su se Sarajlije žalile zbog "prostota".

"Karađoz je jedan vrlo neobičan lik koji živi i u svima nama. Karađoz zapravo govori o našem odnosu prema svijetu, uvijek i u svakom vremenu", kazala je Jesenković. Ona je dodala da je Karađoz izvođen na dvorovima, u kafanama i na ulicama.

Jesenković je istakla da bi ona voljela vratiti Karađoza u Sarajevo.

"Mi smo to pokušali 2007. godine, kada je ovdje bila supruga italijanskog ambasadora, koja je Turkinja i velika zaljubljenica teatra sjenki", dodala je ona. Izložba "Karađoz i mađioničar" će biti otvorena do 10. februara.