Do 20. oktobra
21

U Sarajevu otvorena izložba "Islam, to je i naša historija": Religija koja je oblikovala Evropu

Piše: El. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu u četvrtak je otvorena izložba "Islam, to je i naša historija" koja ima za cilj predstaviti nevjerovatno bogatstvo historije Islama u Evropi kao religije i kulture koja je pomogla i oblikovala Evropu do danas.

"Zadovoljstvo nam je što imamo priliku tokom WARM Festivala predstaviti ovaj jedinstven, važan putujući projekt. Veoma smo sretni i zbog nove saradnje s Bošnjačkim institutom koji će, osim ove izložbe, ugostiti i izložbu Mevludina Ekmečića", rekao je Rémy Ourdan, predsjednik WARM fondacije.

Kustosica izložbe Isabelle Benoit ispričala je kako su ovaj projekt započeli 2013. godine i da imaju sedam partnera iz šest različitih zemalja s kojima organiziraju niz različitih aktivnosti, a glavna je pokretanje izložbe koja će putovati.

"Veoma smo ponosni što je izložba otvorena u Sarajevu, a nakon toga seli u Bugarsku, Brisel, Rim i Njemačku. Sarajevo je jedini grad koji su osnovali Turci u periodu Osmanskog carstva na tlu Evrope, susret religija i kultura se i dalje vidi na arhitekturi grada, grad koji je doživio najveće zlo od Drugog svjetskog rata do danas... Sarajevo je bilo i još uvijek jeste grad koji simbolizuje susret civilizacija", rekla je Isabelle.

Direktor Memorijalnog centra u Kanu Stephane Grimaldi rekao je kako ne možemo razumjeti ovo stoljeće ukoliko ne razumijemo prošlost.

"Koncept izložbe je postavljen na temelju naučnih istraživanja koja su vodili različiti evropski partneri. Scenarij izložbe je strukturiran oko jedne ključne poruke - muslimani u Evropi su stari koliko i islam. Izložba pokazuje da je međusobni utjecaj itekako postojao i još uvijek postoji uprkos različitim konfliktima tokom nekoliko stoljeća", rekao je Elie Barnavi, predsjednik naučnog komiteta izložbe "Islam, to je i naša historija".

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović-Džuvić je istakla kako se radi o vrlo kvalitetnoj izložbi.

"Izložbu 'Islam, to je i naša historija' trebaju pogledati svi. Voljela bih da dođu i ljudi iz drugih gradova iz BiH i da možda nauče nešto novo o historiji islama, ali na jedan inovativan i moderan način", rekla je Rizvanbegović-Džuvo.

"Islam, to je i naša historija" predstavlja 12 vjekova prisustva muslimanske kulture u Evropi. Izložba pokazuje da je uobičajeno shvatanje da su evropska i islamska civilizacija fundamentalno različite pogrešna. Projekt je nastao pod inicijativom Muzeja Evrope iz Brisela i belgijske agencije Tempora.

Izložba kombinuje moderan pristup s bogatim emocionalnim i intelektualnim pristupom muzejskim artefaktima, svakodnevnim objektima, multimedijalnim displejima, muzičkim i scenografskim instalacijama.

Izložba će biti postavljena u Bošnjačkom institutu u Sarajevu do 20. oktobra 2017. godine, a nakon toga ide u Bugarsku i Njemačku. Proširena verzija izložbe će biti postavljena u Briselu i Rimu.