Galerija Java
4

U Sarajevu otvorena izložba Irfana Handukića "Grafike retro-palimpsesta"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskoj Java galeriji večeras je otvorena izložba istaknutog akademskog grafičara Irfana Handukića pod nazivom "Grafike retro-palimpsesta".

Riječ o djelima čija je osnova nastala 1975. i 1976. godine kada je Handukić radio matrice za štampu.

"Povezivao sam fragmente i cjeline figura iz čega su izrastali novi slojevi matrica, što je karakteristika palimpsesta koji se pominje još u staroj Grčkoj, u Antici. Važno je da je ovdje došlo do mimesisa na motivu i na grafičkom postupku, odnosno autoreferencijalne reciklaže grafike koja je samu sebe reciklirala kroz matricu, pojam medija i tako dalje. Desilo se da na isprintanom predlošku grafičkog papira ostvarujem novu relaciju i stvaram različite sisteme i tu dolazi do dvije reprodukcije - digitalna obrada i duboka štampa", rekao je Handukić.

Riječ je o prodajnoj izložbi koja će u Java galeriji biti izložena mjesec dana.

Irfan Handukić je jedan od predstavnika savremene bh. grafike, duboko prožet evropskom umjetničkom tradicijom, njenim multikulturnim komponentama, ali i onim univerzalnim iz islamskog kulturnog kruga koje se ne temelje na njihovim teološkim vrijednostima, već na isprepletenosti kulturološkog, humanističkog, etičko-estetskog naslijeđa u kojemu leže stimulativni duboki poticaji za njegovo grafičko oblikovanje.

Handukić je već godinama u samom stjecištu svjetske grafičke misli, što se artikulira na mnogim internacionalnim izložbama, budući da godinama svoje predstavljanje nalazi u najužoj konkurenciji grafičara svijeta. Profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.