Galerija Cvrčak i mrav
54

U Sarajevu otvorena izložba fotografija pokojnog fotoreportera Danila Krstanovića

L. K.
U galeriji Cvrčak i mrav sinoć je otvorena izložba fotografija pokojnog sarajevskog fotoreportera Danila Krstanovića.

Otvorenju izložbe su prisustvovali Krstanovićevi prijatelji i porodica, koji su istakli kako su izrazito sretni jer Sarajevo pamti pokojnog fotoreportera.

"Drago mi je što čuvamo sjećanje na mog tatu, posebno mi je drago što i mlađe kolege znaju ko je on i nastavljaju promovisati njegov rad. Drago mi je što su večeras tu i ljudi koji su radili s njim", rekla je njegova kćerka Renata.

Krstanovićev dugogodišnji kolega i prijatelj Didier Torche prisjetio se perioda kada su zajedno radili u Oslobođenju.

"Danilo je bio poseban. Zvao sam ga Dačoni. Veliki fotograf, dobar čovjek i dobar drug. Učio je mlađe, pomagao svima. Mene je naučio nekim fotografskim 'cakama'. Uvijek nam je svima bio na raspolaganju... Znali smo i bez struje i bez vode razvijati filmove, bio je to čitav proces, pravi zanat. Aparatom je bilježio historiju, iza sebe je ostavio ogroman trag", govori Torche.

Krstanović je rođen 1951. godine u Sarajevu, odrastao je u porodici gdje se "živjelo za fotografiju". Njegov otac Slobodan Krstanović i stric Uroš Krstanović smatraju se jednim od najvećih foto umjetnika u BiH.

Krstanović je radio za Oslobođenje i Reuters. Preminuo je 13. maja 2012. godine od posljedica moždanog udara. Imao je 61 godinu.

Postavku je moguće pogledati do 5. marta 2021. godine.