U galeriji Manifesto
57

U Sarajevu otvorena izložba "Braco Dimitrijević I met at 11.21 am, Sarajevo 2002"

L. R.
Izložba "Braco Dimitrijević I met at 11.21 am, Sarajevo 2002" (Foto: D. S./Klix.ba)
Izložba "Braco Dimitrijević I met at 11.21 am, Sarajevo 2002" (Foto: D. S./Klix.ba)
Izložba autora Andreja Đerkovića pod nazivom "Braco Dimitrijević I met ar 11.21 am, Sarajevo 2002" otvorena je večeras u sarajevskoj galeriji Manifesto.

Izložba sarajevskog-ženevskog umjetnika Andreja Đerkovića nastala je u saradnji sa "Centre de la photographie Geneve" i Muzejem savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo, a bit će otvorena do 22. januara.

Brojni posjetitelji imali su priliku da vide rad koji se odnosi na čuvenu seriju "Slučajni prolaznici" Đerkovićevog poznanika i sugrađanina Slobodana Brace Dimitrijevića, koji se smatra jednim od pionira konceptualne umjetnosti.

Suštinom ljudskog ponašanja i čitanja svakodnevnog okruženja, u Đerkovićevom radu dolazimo do propitivanja mehanizama promocije određenih ideja ili osoba, koji su kulturološki instalirani u prilično zatvorenom i kalvinističkom ženevskom savremenom društvu.

Proces ove intervencije u javnom prostoru se u stvari odvija u suprotnom pravcu od izvornog rada Brace Dimitrijevića, čija je ideja bila da analizira određena ponašanja javnosti koja je portretirane subjekte automatski "čitala" kao poznate ličnosti iz politike i medija, što oni izvorno nisu.

Sarajevskom postavkom ovog rada u Galeriji Manifesto ima zadatak da demistificira stanje kulturološke svijesti sarajevskog kulturnog miljea o radu lokalnog Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u čijoj se kolekciji među autorima, nalaze i ova dva sarajevska umjetnika.