Značajna građevina
163

U Sarajevu otvorena "Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina"

B. R.
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina (Foto: Vlada KS)
Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina (Foto: Vlada KS)
U Sarajevu je danas otvorena "Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina" za koju je osigurana finansijska konstrukcija. Riječ je o građevini u kojoj je nekada bila "Austrijska kuća".

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Magoda (SDP) i načelnik Centra Srđan Mandić (NS) potpisali su aneks sporazuma o sufinansiranju projekta izgradnje kojim će biti zatvorena finansijska konstrukcija građevine, nakon čega je zvanično otvoren.

Projekt izgradnje ove značajne građevine zajednički finansirali su Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Gradska uprava Sarajeva, a veliki doprinos u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa dali su Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo te Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Nihad Uk, Kenan Magoda, Srđan Mandić i Darja Softić-Kadenić (Foto: Vlada KS)
Nihad Uk, Kenan Magoda, Srđan Mandić i Darja Softić-Kadenić (Foto: Vlada KS)

Za izgradnju je do sada potrošeno 2,9 miliona KM. Većinu sredstava je osigurala Općina Centar, dok su dijelom projekt sufinansirali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo s 500.000 KM, Ministarstvo finansija FBiH s 100.000 te Grad Sarajevo s 50.000 KM.

Ministar Magoda je izjavio da izgradnja ove građevine predstavlja jedinstvo različitosti u Bosni i Hercegovini te je zasigurno projekt od značaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

"Vjerujem da će jedan ovakav savremeni prostor koristiti mladim ljudima iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi slobodno vrijeme iskoristili na kvalitetan i koristan način. Ustanove kulture će 'Evropsku kuću' moći koristiti za razne kulturno-umjetničke događaje, a posebno mi je drago što će pripadnici nacionalnih manjima napokon imati svoje prostorije za nesmetan rad", rekao je.

Na današnjoj svečanosti prisutnima su se obratili i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (NS) i načelnik Mandić. Uk je podsjetio da je prije nekoliko godina u Općinskom vijeću pokrenuo inicijativu izgradnje ovakve reprezentativne građevine.

"Ovo je ponos Općine, Kantona Sarajevo, ali i Bosne i Hercegovine. Čestitam načelniku koji je završio ovaj proces, a ovo je dokaz da kada više nivoa vlasti se udruži, moguće je napraviti velike poduhvate", kazao je Uk i poručio da je ovakva sinergija u složenoj administrativnoj državi zapravo recept za uspjeh.

Mandić je naveo da je omogućeno da se u ovoj zgradi narednih sedam dana okuplja mlade režisere i producente u okviru Sarajevo Film Festivala i da mladi i talentirani ljudi koriste ovaj prostor.

Svečano otvaranje
Svečano otvaranje "Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina" (Foto: Vlada KS)

Predstavnik Vijeća nacionalnih manjina Davor Ebner naglasio je da je ovo historijski dan za pripadnike nacionalnih manjina u cijeloj Bosni i Hercegovini te da će izgradnjom i otvaranjem ove građevine pripadnici nacionalnih manjina i njihova udruženja prvi put dobiti svoje kancelarijski prostor.

Zgrada se nalazi u parku "Kemal Monteno", na lokaciji nekadašnje "Austrijske kuće", preko puta naselja Ciglane. Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina igrat će važnu ulogu u očuvanju i promociji kulture, historije, umjetnosti, društvenih aktivnosti, tradicije, ali i različitosti unutar bh. društva, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, devastirana građevina, u kojoj je nekada bila "Austrijska kuća", srušena je u oktobru 2018., a izgradnja nove građevine je počela u februaru 2020. Obnova je trebala biti završena u proljeće prošle godine, a građevinu su projektovali arhitekti Ilma i Zejd Kobilica.

"Austrijska kuća" je bio poklon Vlade Austrije povodom Zimskim olimpijskih igara 1984. te je bila kulturno središte glavnog grada. Devastirana je tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini