FUU
243

U Sarajevu otvoren Festival ulične umjetnosti pod sloganom "Tvoj grad, tvoja umjetnost"

FENA
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Nastupom Gudačkog kvarteta MASS danas je u Velikom parku u Sarajevu otvoren trodnevni Festival ulične umjetnosti FUU 2017 pod sloganom "Tvoj grad, tvoja umjetnost".

Radi se o multimedijalnom festivalu na otvorenom, a ono što je zanimljivo jeste to da se pozornica proteže kroz različite dijelove grada - Veliki park, Gradsku Tržnicu, Radićevu ulica te zgradu "Papagajka".

Izvršna producentica Festivala Dalila Ćeremida kazala je da su ove godine "prevazišli sami sebe" te najavila raznovrstan program.

"Poslije koncerta, nastupit će profesionalni klovn koji će zabavljati publiku žongliranjem i vožnjom monocikla. Nakon toga slijedi izložba Nine Komel u Radićevoj te projekcija dokumentarnih filmova u Sarajevskom ratnom teatru", pojasnila je u izjavi za Fenu.

Izdvojila je koncert iznenađenja koji će biti održan sutra ispred Gradske tržnice te džez koncert na čelu sa Sinanom Alimanovićem u nedelju.

FUU je kreiran s ciljem da se ovim raznovrsnim aktivnostima što većem broju ljudi uljepšaju julski dani, da se probudi odgovornost donositelja odluka kada se radi o umjetnosti i kulturi, ali i kako bi se skrenula pažnja na mlade kao i na već etablirane bh. umjetnike. Ujedno, FUU teži i ka tomu da bude alarm koji će na neki novi način probuditi duh sarajevske lokalne zajednice.

Festival prezentira svoje sadržaje tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima i to kroz animaciju sadržajima koji već u stvaranju postaju, a potom i ostaju urbano i kulturno nasljeđe grada.