Kultura
40

U Sarajevu otvoren 5. ramazanski festival knjige: Prikupljanje knjiga za biblioteku kod Doboja

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je na Trgu djece Sarajeva otvoren peti po redu Ramazanski festival knjige koji organizira izdavačka kuća Connectum iz Sarajeva. Festival će trajati do 2. jula.

U prodajnom dijelu festivala učestvuju isključivo bh. izdavači i knjižari iz cijele BiH, a u okviru ovog festivala svake se godine organizuje akcija prikupljanja i poklanjanja knjiga nekoj od slabostojećih bh. biblioteka.

Na prethodnim Festivalima to su bile biblioteke u Zvorniku, Bosanskoj Dubici, Goraždu i poplavljena biblioteku u Maglaju, a ove godine knjige će biti darovane biblioteci u osnivanju "Grapska" kod Doboja.

"Naš cilj je da imamo 5.000 naslova, trenutno smo sakupili 3.000 naslova, odazvala nam se većina izdavača iz BiH i poklonili su nam knjige. Nadam se da će nam građani BiH pomoći da sakupimo još naslova i zaposlimo jednog čovjeka. Negiranje bosanskog jezika dolazi onda kad nemate iz čega da čitate. Prava istina se piše u knjigama i ona ostaje, sve ostalo je priča koja se zaboravlja veoma brzo", kazao je Semir Kurtić, koordinator biblioteke u osnivanju u Doboju.

Ajet Arifi, direktor izdavačke kuće Connectum, kaže kako je jedan od najbitnijih elemenata ovog festivala zapravo pomaganje neke slabostojeće biblioteke u BiH.

Na festivalu će biti brojni popusti za posjetitelje, a bit će organizovane i dodatne aktivnosti poput podjele somuna i delicija posjetiteljima festivala.

"Želimo zadržati tradiciju darivanja jer je darivanje jedan od ključnih elemenata ramazanskog festivala knjige. Motiv za organiziranje ramazanskog festivala knjige je u tome da smo mi ovaj događaj smjestili u mjesec u kojem je počela knjiga i u kojem je završeno objavljivanje knjige. Želimo očuvati tu tradiciju i da u ovom vremenu u kojem svjedočimo obeščovječenju čovjeka podsjetimo sebe i sve naše sugrađane da je knjiga najbolji prijatelj i najbolje pomagalo za očuvanje naše vlastite ljudskosti", kazao je Ajet Arifi, direktor izdavačke kuće Connectum.

Muamer Spahić, glavni urednik i direktor izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice, kaže kako je Ramazanski sajam knjige usmjeren isključivo prema bh. izdavačima.

"Mi ćemo ove godine na sajmu predstaviti nekoliko veoma važnih knjiga za nas, tu je knjiga Bosanska kuhinja, koja je izašla prije nekih petnaestak dana i koja izlazi u našoj ediciji turistika i dio je jednog našeg napora da se BiH na reprezentativan način predstavi ljudima, s obzirom na to da su ove knjige objavljene i na engleskom i na bosanskom jeziku, one su zapravo suvenir knjige", pojasnio je Spahić.

Dodao je kako krajem Festivala izlazi knjiga Damira Imamovića "Sevdah", a predstavit će i svoju ediciju "Svjetska književnost" u kojoj su prije mjesec dana objavili "Izbor sufijske lirike" Junusa Emra.